Gemeenteraadsverkiezingen (3)

Nog 5 dagen te gaan tot de Gemeenteraadsverkiezingen hier in Griekenland. Die zijn hier lichtjes anders dan in Belgie. Hier worden deze verkiezingen om de 4 jaar gehouden, en niet om de 6. Er worden niet alleen gemeenteraadsleden en burgemeesters verkozen, maar ook prefecten en raadsleden voor de prefectuur (nomarchiës worden ze hier genoemd). Die prefecturen zijn een beetje te vergelijken met de provincies: u vindt hier een kaartje waarop ze netjes staan ingedeeld.

Verder bestaan er ook nog eens 3 superprefecturen (Athene-Piraeus, Drama-Kavala-Xanthi en Evros-Rodopi). Weinigen weten precies wat de bevoegheden van de prefecturen zijn, en bijna niemand weet wat de functie is van de superprefecturen. Ze zijn wellicht gewoon een trucje om nog meer pionnen van een bepaalde partij in de regio te krijgen.

In de meeste gevallen zal de strijd om de burgemeestersjerps gaan tussen kandidaten van Nea Dimokratia of Pasok. De Pasok-leider slooft zich de laatste tijd uit om zo veel mogelijk kritiek uit te oefenen op de regering van Nea Dimokratia, in de hoop dat deze kritiek zich ook zal vertalen in een verschuiving van stemgedrag in de grote steden. Athene, Thessaloniki en Piraeus -de 3 grootste steden van Griekenland- zijn al meer dan een decennium in handen van Nea Dimokratia. Nochtans lijkt het er op dat de kiezer zich zal laten leiden door de persoonlijkheid van de kandidaten, en niet zo zeer door hun politiek affiliatie.

Behalve de 2 grote partijen, levert ook de Communistische Partij nog wel hier een daar een burgemeester, alsook de Coalitie van Links. De extreem rechtse partij LAOS komt voor het eerst op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen (ze is pas 6 jaar geleden opgericht) en de leider (Georgos Karatzaferis, die ook Europees Parlementslid is) wil al meteen burgemeester van Thessaloniki worden, evenals wijnboer Yiannis Boutaris. De peilingen geven hem weinig kans, maar het wordt toch uitkijken.
Her en der heb je dan ook nog eens “vogelvrije” kandidaten: mensen die niet door hun partij naar voren zijn gedragen voor de post van burgemeester en het dan maar op hun eentje proberen, tegen de officiële kandidaat van hun partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *