Gemeenteraadsverkiezingen (2)

Nog een goeie week te gaan tot de Griekse gemeenteraadsverkiezingen en de spanning begint op te lopen. Er heerst al een tijdje sociale onrust in het onderwijs: de lagere scholen en het kleuteronderwijs zijn al 3 weken in staking. Ze kregen van de regering hun beloofde loonsverhoging, maar toen die niet meer dan 17 eurocent per dag bleek te bedragen, voelden ze zich in hun eer gekrenkt. Vandaag, op de wereldwijde dag van het onderwijs, vervoegen de leerkrachten van het middelbaar onderwijs hun collega’s. En blijkbaar voelen nog meer ambtenaren zich solidair, want diverse overheidsdiensten werken vandaag niet. Nu zich deze acties zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen voordoen, is het niet onredelijk om te veronderstellen dat de oppositie achter de sociale acties zitten, via de werking van hun vakbondsleden. De staking wordt lastig voor de vele families met jonge kinderen: vaak heeft men het geld niet om voor een kinderopvang te zorgen en mensen nemen hun kleuters vaak mee naar kantoor, of laten ze achter bij hun ouders (gelukkig werkt dit “sociale” netwerk nog wel).

Andere spanningen voor de gemeenteraadsverkiezingen:
– Grieken zijn altijd al erg bezig geweest met politiek. Het is een emotioneel gebeuren dat flink uit de hand gelopen is in Kreta: daar schoot een man zijn neef neer omdat die niet akkoord ging met zijn voorkeur voor een politiek kandidaat.
– In Thessaloniki is de prefect (een beetje vergelijkbaar met een provinciegouverneur) bekogeld met yoghurt.
– BG’s (Bekende Grieken) doen ook hun intrede in de politiek (dit is een erg recent verschijnsel). Ook zij nemen het allemaal erg emotioneel op. Tijdens een televisie”debat”  vlogen een aantal acteurs en actrices elkaar letterlijk in de haren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *