Verkeersveiligheid

Griekenland heeft geen al te schitterend palmares, als het aankomt op het aantal doden dat elk jaar in het verkeer valt. De slechte cijfers hebben verschillende oorzaken, maar 1 er van is zeker wel de houding van de Griek achter het stuur. Hij neemt het namelijk niet altijd even nauw met de veiligheidsvoorschriften en het verkeersreglement. Als u ooit in Griekenland bent geweest, zult u ongetwijfeld wel verhalen kunnen vertellen.
De ministers van Openbare Orde -Vyron Polydoras- en van Openbaar Vervoer en Communicatie -Michalis Liapis (een koumparos van de eerste minister overigens)- willen nu iets doen aan de dramatische toestand. Er gaat een nieuw rijbewijs worden ingevoerd (vanaf 2007 reeds), dat uitgerust is met een microchip en dat zal werken met een puntensysteem. Verder gaan de boetes worden verhoogd. Ik geef u de boetes mee. Indien u ooit een auto huurt in Griekenland weet u dan waar u moet op letten.
– een STOP bord of rood licht negeren: 700 €
– geen gordel of helm dragen: 350 €
– bellen op de GSM terwijl u rijdt: 150 €
– in het bezit zijn van een anti-radar systeem: 2000 €
– onder invloed van alcohol rijden: 200-1200 €
– geen voorrang verlenen: 200 €

Elke weldenkende chauffeur zal geen problemen hebben. Maar niet iedereen is hier even weldenkend. De lijst is nog uitgebreider: zo staat er ook te lezen dat er zwaar zal worden opgetreden als u in de tegenovergestelde richting van een eenrichtingsstraat rijdt. Ja, het gebeurt hier echt wel.

Of het veel zal veranderen, weet ik niet. De politie zal meer moeten controleren. Maar uit ervaring weet ik dat ze dat niet echt vaak doen. En als ze het doen, dan controleren ze meestal slechts op 1 bepaald aspect. Zo controleren ze wellicht op maandag op het dragen van de gordel, maar je kan dan wel ongestraft door een rood licht rijden.
Dinsdag stop je dan best voor dat licht, maar het kan geen kwaad als je je gordel niet draagt. En ga zo maar door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *