U was erg talrijk dit jaar

Het Instituut voor Toeristische Onderzoeken en Vooruitzichten heeft deze week een aankondiging rondgestuurd. Blijkt dat er dit jaar flink wat meer toeristen naar Griekenland zijn gekomen, dan de jaren voordien. Enkel de mensen die per vliegtuig vanuit het buitenland komen, worden geteld, dus de cijfers kunnen op vele manier worden geinterpreteerd. Hoe dan ook: in absolute cijfers (van januari tot augustus 2006), ziet het er wel indrukwekkend uit:
– Lesvos, Chios en Samos kregen 167.944 buitenlandse toeristen op bezoek
– Thessaloniki en Kavala: 906.727
– Kreta: 2.093.932
– Rhodos en Kos: 1.500.122
– Korfoe, Kefallonia, Zakynthos: 1.256.292

Naar het schijnt liggen de cijfers ongeveer 10% hoger dan vorig jaar. Zou dat nog de erfenis van de Olympische Spelen (en misschien ook Eurovision) zijn? In ieder geval ziet het er beter uit voor Griekenland dan voor Spanje, Portugal, Italie en Turkije. Misschien komt dat ook door de massale invoering van het all-inclusive toerisme (2 op 3 Belgen reizen op deze manier!)?
En misschien verklaart die vorm van toerisme ook het volgende fenomeen. De gemiddelde toerist uit de traditionele 15 landen van de EU geeft dagelijks ongeveer 69 euro uit, waarbij de Duitser het meest de knip op de portemonnee houdt. En dat terwijl de Albanese toerist ongeveer 12% meer uitgeeft dan de gemiddelde Europese toerist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *