Bier

Grieken houden van bier. Overal in Athene worden “biraria’s” geopend. Vaak is hun decor geïnspireerd door Duitse taferelen (volgens Grieken is Duitsland het land van het bier). Niet verwonderlijk dus, dat er hier elk jaar een bierfeest wordt georganiseerd, net naast het Peace and Friendship stadion (u wellicht nog bekend van de Olympische Spelen). Dit jaar al voor de 5de keer, van 1 tot 11 september. Dat moesten we gisteren toch eens van nabij gaan bekijken.
Een toegangsticketje gaf je recht op een gratis bierglas en 1 consumptie. Jammer genoeg, voor ons, was die gratis consumptie een Beierse pils (er was keuze te over). We zagen tientallen stalletjes met een enorme keuze, van over de gehele wereld. Duitsland en het voormalige oostblok waren het best vertegenwoordigd. Vlaggen, traditionele kledij en typische gerechten uit die landen maakten het plaatje compleet. Er was een heuse kermis opgezet en op het podium traden groepen uit Kenia en Brazilië aan.

We lieten de oostblokbieren, in plastic flessen(!!) or blikjes, en met hun gifgele kleur, aan ons voorbij gaan en zochten de Belgische bieren op. Om die te vinden, moest je echt wel weten welke bieren uit België komen. Niet 1 Belgische vlag, niets traditioneel Belgisch, helemaal niets. Inbev had een stand met verschillende van zijn bieren. Bij Brahma stond er “bier uit Brazilië”, bij Becks en Fraziskaner stond “Deutsch” en bij Leffe en Stella Artois, er tussen in geschoven, stond helemaal niets. Toegegeven, als je bierviltjes meenam, kwam je wel iets meer te weten. Jammer, want met enige trots mogen we toch wel zeggen dat België de beste bieren ter wereld brouwt en een enorme variatie kent.
Wij hielden halt bij een importeur van Belgische bieren, een man die duidelijk zijn stiel kende. Hij had vijf trappisten (Sixtus Westvleteren kun je buiten België niet vinden) en verschillende andere kwaliteitsbieren. Helaas is bier flink duur in Griekenland. Zelfs op een bierfeest betaal je 7 tot 8 euro voor een kwaliteitsbier. Misschien daarom dat de meeste Grieken het op pils hielden (ze zijn die donkere bieren niet gewend), die is iets goedkoper en minder zwaar op de maag.
Gisteren was het de 9de dag van het bierfeest, en het hele terrein zat afgeladen vol. Aanvankelijk had het sfeertje iets van een Oktoberfest, maar na middernacht kwamen de bouzouki’s naar boven en werd het een typisch Griekse glendi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *