Grieken en het internet

Professioneel gezien hou ik me al een flink aantal jaren bezig met het internet en alles wat daar mee te maken heeft. Ik denk dat ik min of meer vertrouwd ben met de marktmechanismen die van toepassing zijn op de digitale snelweg. Maar aan de internetpolitiek in Griekenland kan ik geen touw vastknopen. Ik had vorig jaar al geschreven dat het overheidstelecombedrijf OTE zijn prijzen verhoogde voor PSTN (internettoegang door middel van inbellen). Dat was misschien wel een manier om klanten aan te trekken voor ADSL, maar ik denk niet dat dit veel resultaat heeft opgeleverd. Zoals u kunt zien aan de cijfers van de OESO voor 2005, bengelt Griekenland helemaal onderaan als het op breedbandtoegang tot internet aankomt.

Sinds vorige week echter, biedt OTE een verdubbeling van de ADSL-snelheid aan, tegen dezelfde prijs. 384/128 kbps wordt 768/192 kbps, 512/128 kbps wordt 1024/256 kbps en 1024/256 kbps wordt 2048/256 kbps. Je zal maar net een verhoging van je snelheid hebben aangevraagd en daar voor betaald hebben.

Tegelijkertijd wordt er de laatste tijd overal gratis internettoegang aangeboden (een fenomeen dat in België tot het verleden behoort, dacht ik). Elke zichzelf respecterende krant doet het, elke radiostation, tot zelf een souvlaki-keten toe! Wat er niet altijd wordt bij verteld, is dat je connectiekosten even hoog zijn als een locaal telefoongesprek.
Maar misschien dat de toekomst verandering brengt. Als de toekomst tenminste de jeugd is. Want 7 op 10 jongeren gebruiken het internet in Griekenland, blijkt uit een studie van een Griekse krant. En dat is zowat het hoogste percentage in de EU.

Ik moet er wel bij vermelden dat het internet vooral wordt gebruikt om beschermd materiaal te downloaden. Hier wordt flink wat illegaal materiaal vergaard op de PC’s. En de politie kan er niet echt veel aan doen, want ze bezit niet de nodige kennis om dit soort inbreuken op te sporen.

Om af te sluiten, geef ik u nog enkele cijfers mee:
– 38% meisjes en 29% jongens wisselen bestanden, foto’s of muziek uit
– 51% van de gebruikers haalt muziek af van het internet
– 23% haalt muziek en films af (ik neem aan dat het hier om bit torrent gaat)
– 44% surft van thuis uit, en 25% vanuit internet café’s
– 21% kent de gevaren van het gebruik van internet niet, evenmin als electronische fraudes en seksuele misbruiken op het internet
– 10% van de gebruikers vindt dat het toegang tot internet erg duur is
– 20% van de Griekse pubers heeft nog nooit een computer gebruikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *