Waar men gaat op Griekse wegen …

… komt men ongevallen tegen, helaas vaak met dodelijk afloop. In augustus is het nog erger dan normaal: iedereen is onderweg en rijdt als een gek op de grote autowegen. En nu Athene leeg is, zoeft men hier met hoge snelheid door het centrum. Het aantal doden in deze zomermaand komt ongeveer overeen met het aantal passagiers van een gemiddeld lijnvliegtuig.
Autorijden in Griekenland is geen sinecure, dat blijkt uit de site van Driving Abroad. Ik heb zelf 2 jaar gewacht voor ik zelf achter het stuur durfde te kruipen in Athene. Files, langs links en rechts voorbijsteken, bumperplakken, toeteren en dubbel parkeren: het hoort er allemaal bij. En als chauffeur moet je je laten gelden, of je geraakt nergens. Het is nadien altijd weer even wennen om op de Belgische wegen te rijden. Indien u in Griekenland wilt autorijden, kan ik u volgende tips meegeven:

  • groen licht betekent niet dat u zonder te kijken kunt oversteken
  • oranje is het teken dat je nog wat gas bij geeft
  • opletten voor tegenliggers in enkelrichtingsstraten
  • geef geen voorrang aan voetgangers indien u niet uitgescholden wenst te worden door andere chauffeurs
  • gebruik geen richtingaanwijzers, want dit brengt de andere chauffeurs alleen maar in de war

Griekse chauffeurs hebben de neiging om de schuld voor de slechte cijfers bij de overheid te leggen. Slechte wegen, slechte signalisatie en slecht onderhoud van de voertuigen is volgens hen de hoofdreden. Je verslijt hier inderdaad je schokbrekers veel sneller dan in België, maar het volgens mij is het gedrag van de chauffeurs hier de grootste reden voor het grote aantal slachtoffers.

En onderzoek schijnt dat te bevestigen. Wetenschappers hebben gekeken naar de mentaliteit, sociale normen en verkeerveiligheid in 15 EU-landen. 1 van die onderzoeken is zelfs door landgenoten uitgevoerd. U kunt hun bevindingen hier lezen. Uit hun rapport blijkt dat er een Noord-Zuid tegenstelling is. De resultaten komen grotendeels overeen met die van de Europese Commissie.

Of dat soort onderzoeken ook echt iets gaan opleveren, weet ik niet. Feit is, eens je hier in Athene zonder kleerscheuren door het verkeer komt, ben je klaar om te gaan autorijden in het Midden-Oosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *