Mirakeldag

15 augustus is weer voorbij: we gaan nu naar het einde van de zomer toe (hoewel die 40 graden die we nu hebben daar alleszins niet op wijzen) en binnenkort komen alle Atheners weer terug naar huis. Gedaan met de rust. Gisteren was het een religieuze hoogdag bij uitstek: over het hele land zaten de kerken overvol en de politici stonden allemaal klaar om duidelijk te maken dat de orthodoxie een onlosmakelijk deel van de Griekse identiteit is. Het is ook een dag waarop vele mirakels gebeuren.
In verschillende kerken worden droge, zo goed als dode, twijgen bij de icoon van de Heilige Maagd gezet en als bij wonder krijgen die twijgen bloemen op 15 augustus. Men heeft het fenomeen al onderzocht en er is nog geen wetenschappelijke uitleg voor gevonden. Er zijn iconen van de Heilige Maagd waarop ze aan het “wenen” is, en in Kefalonia verschijnen elk jaar (behalve als er een aardbeving wordt verwacht) op 15 augustus onschadelijke kleine slangetjes in het kerkje van Markopoulo. De slangetjes hebben een zwart kruis op de kop en mensen ziet ze als een teken van voorspoed.
Misschien kwamen een aantal van die verschijnselen ook al in de oudheid voor, maar voor zo goed als iedereen is het een teken van de Heilige Maagd, die de Grieken niet in de steek laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *