Trieste verjaardag

Net een jaar geleden gebeurde één van de grootste vliegtuigrampen die Griekenland ooit heeft gekend. In heel Cyprus en ook in Griekenland wordt deze trieste gebeurtenis herdacht. Gisteren was er een herdenkingsviering in de kerk van Nea Makri, niet ver van de plaats van de ramp. Enkele prominenten waren aanwezig en spraken hun medeleven nogmaals uit. Toen de Cypriotische ambassadeur in Griekenland verklaarde dat de overheid de naaste familieleden zal blijven bijstaan en zal blijven zoeken naar gerechtigheid voor de slachtoffers, was het hek van de dam. Zoveel hypocrisie konden de kerkgangers niet slikken, want de Cypriotische overheid blonk uit door zijn afwezigheid tijdens de ramp vorig jaar.
“Hoe zit het ondertussen met het onderzoek naar de ramp?”, vraagt u zich wellicht af. Er is nog steeds geen definitief uitsluitsel over de oorzaak. De resultaten van het onderzoek worden begin september verwacht. Eergisteren zijn overigens nog beenderen gevonden die de komende dagen zullen worden geïdentificeerd om te zien of ze van de tot nog toe 3 vermiste slachtoffers zijn.
Alles wijst er ondertussen op dat de verantwoordelijkheid voor de ramp ligt bij de Britse technicus van HELIOS en bij de piloten van het vliegtuig. De technicus heeft testen uitgevoerd met de druk en temperatuur in de cabine en is daarbij vergeten de schakelaar om te zetten van de manual stand naar auto. De piloten van hun kant, hebben hun test lijst voor het opstijgen niet goed overlopen en zagen niet dat de schakelaar in de verkeerde stand stond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *