De Kretenzische Keuken

[Ik blijf nog even in de Kretenzische sfeer] Ik heb het in een vorige post al eens vermeld: terwijl ik met vrouwlief zat te genieten van de Kretenzische keuken, zag ik een koppel toeristen naast ons een cordon blue naar binnen werken. Andere toeristen waagden zich aan een iets Griekser gerecht: een grote brochette. En dan hoor je hen nadien zeggen: “bij ons is het eten toch wel lekkerder”. Nu is het best mogelijk dat die mensen niet dol zijn op het Kretenzische eten, maar ik maak me sterk dat de Griekse gerechten hen niet bekend zijn. En dat is erg jammer, want het de Kretenzische keuken is wellicht de lekkerste van heel Griekenland (inderdaad, ze is verschillend).
Daarom volgende tips. Als u nog een keertje naar Kreta gaat, probeer dan volgende typische gerechten eens uit: dakos, gevulde courgettebloemen, spinazietaartjes, kaastaartjes, boureki, staka, slakken (jawel, de Kretenzische escargots), mizithra kaas, kaltsounia, stoofschoteltjes met paddestoelen of kastanjes (indien u later op het jaar op bezoek gaat), en ik kan nog wel een tijdje doorgaan.
Het zou zonde zijn, mocht u deze lekkernijen niet eens geprobeerd hebben. Misschien kunt u ze niet vinden in de toeristische taverna’s, maar als u iets verder gaat zoeken (in taverna’s waar vooral Grieken zitten), dan kunt u zeker de coleur locale opsnuiven en eten!
Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *