Frappé

Koffie is misschien wel één van de populairste dranken ter wereld, en zeker in Griekenland (met whiskey op een stevige 2de plaats). We zullen wellicht nooit weten wie er ooit op het idee gekomen is om koffiebonen te branden, te vermalen en er dan warm water op te gieten. Evenmin zullen we te weten komen wie de andere vormen van koffie heeft uitgevonden. Dat geldt echter niet voor de frappé (nee, niet het Franse woord voor milkshake, maar de Griekse koude oploskoffie). De uitvinder van dit populaire drankje heet Dimitrios Vakondios. Toen de man in 1957 op de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki geen heet water kon vinden om een warme oploskoffie te maken, gebruikte hij een shaker en koud water. De gevolgen zijn enorm: frappé wordt met tonnen gedronken in Griekenland. Het is zelfs een luxedrankje geworden: in Athene betaal je al gauw 4 euro. Ik snap het niet echt: het is uiteindelijk oploskoffie! Nee, doet u mij maar een Freddo koffie, als het dan toch koud moet zijn. Ook de uitvinder van het drankje begrijpt de hele heisa niet (lees het hele verhaal op Wikipedia).

Frappé wordt bij voorkeur gemaakt met Nescafé Classic (heb ik nooit gezien in België). Andere merken proberen ook wel, maar de Griek blijkt trouw te zijn aan het oorspronkelijke merk. Elke huishouden heeft ondertussen een specifieke shaker in huis: eigenlijk is het niet meer dan een milkshake mixer met een roerstaaf aan zit die heel snel draait. Je houdt het glas met koffie omhoog en het ding begint in een wip te schuimen. Er zijn ook meeneemversies van het apparaat.
Frappé wordt altijd en overal gedronken, bij voorkeur met een rietje. ‘s Ochtends zie ik vrouwlief een frappé drinken, en overdag zie ik alle collega’s hier met een frappé op hun bureau. De populaire stranden liggen vol gebruikte rietjes (en sigarettenpeuken, maar dat is een ander verhaal). Het blijft vreemd om te zien dat dit soort koffie vooral (en misschien wel bijna uitsluitend) binnen de Griekse landsgrenzen wordt gedronken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *