Nipt gemeten

Het is dezer dagen bijzonder heet in Athene: het kwik haalt vlotjes de 37 graden. Bovendien is het vrij vochtig en gisteren was er helemaal geen wind. Geen pretje, dat kan ik u verzekeren. Bovendien kregen we de eerste ozonwaarschuwing van de zomer: 192 microgram per kubieke meter in de noordelijke voorsteden (boven Piraeus, waar ik woon, is het een heel stuk beter wegens de nabijheid van de zee).
Hoe dan ook: we hadden gisteren geen zin om de hele avond binnen te zitten bij de airco, dus we zijn met een paar vrienden een ouzootje gaan drinken op een terrasje aan de voet van de Akropolis.
Dat we niet de enigen waren, wisten we natuurlijk wel. Het is niet ongewoon dat je in Thissio over de koppen kunt lopen. In deze Mundial-tijden staan ook nog eens overal schermen buiten, want Grieken zijn enorme voetballiefhebbers (of gokkers, want er worden hier flink wat euro’s ingezet op de wereldbekerwedstrijden). Maar het viel me wel op dat de tafeltjes op de terrasjes heel erg dicht op mekaar stonden, zodat het niet makkelijk was om je comfortabel op een stoel te nestelen.

Het werd ons al gauw duidelijk wat er aan de hand was. Een vijftal gemeentelijke politieagenten hield inspectie. En hoe! Met zijn tweeën hielden ze een rolmeter vast en begonnen ze de omvang van de terrassen te meten. Erg grappig om hen te zien met dat ding, langs de klanten heen, over de hoofden en onder de benen. Een andere agent noteerde de afstanden. Vervolgens gingen ze binnen om te overleggen met de eigenaar van het etablissement. Wat er daar precies werd gezegd, weet ik niet. Maar een kwartier later kwamen de agenten naar buiten met een grote doos, gevuld met eten. En nog eens vijf minuten later werden de tafeltjes uitgespreid, zodat we veel meer plaats hadden. Dit is de  wet naleven op zijn Grieks, zo veel is duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *