Zwemmen in proper water

Als we de Europese Commissie mogen geloven (en uiteraard doen we dat), dan zwemmen we hier in Griekenland in het zuiverste zeewater van Europa. In het rapport voor 2005 zijn 2006 stalen genomen van zwemwater en 96% daarvan beantwoorden aan de strengste criteria. Ook de Blue Flag voor 2006 was weer eens uiterst lovend voor de kwaliteit van het zeewater.
Betekent deze cijfers nu dat we op beide oren kunnen slapen en dat we ons in Griekenland geen zorgen hoeven te maken over de vervuiling? Helaas niet.
De kwaliteit van het zeewater was net ietsje beter in 2004, dus we zijn er een beetje op achteruit gegaan. Maar wat echt zorgen baart, is het feit dat de kwaliteit van het zoetwater -rivieren dus- drastisch is gedaald. 15% van de onderzochte stromen voldoet niet aan de normen, en dat is een verdubbeling in vergelijking met de 2 jaren voordien. Het mag ook duidelijk zijn uit de strategie van de regering: er wordt zo goed als geen rekening gehouden met het milieu. Misschien omdat het nooit echt een thema is geweest: Griekenland is nooit een industrieel land geweest en met fruit- en groentenafval vervuil je niet echt. Maar sinds de globalisering (ik weet het, lekker vaag, maar hoe moet ik het anders in 2 regels uitdrukken) is er hier veel meer vervuiling. De internationale supermarkten bedelven je onder het verpakkingsmateriaal en de Grieken vinden het allemaal prima. Zo erg zelfs dat onderzoek heeft uitgewezen dat ze van supermarkt veranderen, als die hen geen plastic zakken aanbiedt of hen daar extra voor doet betalen. Het resultaat hebt u wellicht al wel eens gezien langs Griekse wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *