Criminele “premières”

Tragische nieuwsfeiten dit weekend in Griekenland. Op vrijdagnacht kwam er een tip binnen bij het programma Φως στο τούνελ (“Licht in de tunnel”, een soort van “Opsporing verzocht”) dat de 11-jarige Alex uit Veria, in Noord-Griekenland, zou zijn omgebracht en begraven. De jongen was al 4 maanden vermist. Een heel weekend werd gegraven, maar er zijn nog steeds geen menselijke resten gevonden. Blijkt dat de jongen vaak werd gepest door zijn klasgenootjes wegens zijn afkomst: hij heeft Georgische ouders. Op 3 februari moet dat zo ver zijn gegaan, dat Alex hier bij is omgekomen. De moordenaars zijn tussen de 11 en de 14 jaar. Heel Griekenland is zwaar geschokt.  Dit zijn gebeurtenissen die je absoluut niet hier zou verwachten, en toch…. Wat de zaak nog erger maakt, is dat wellicht heel wat inwoners van Veria de ware toedracht kenden, maar niets hebben gezegd. Er is sprake van medeplichtigheid van de vader van één van de jonge pestkoppen. Die zou het lijkje hebben begraven.
Is dit een geval van racisme? Misschien wel. De pers omschrijft de daders als “5 jongens, onder wie 2 Grieken, van wie de vader is verdwenen, en die dus uit een gebroken gezin komen. De andere daders zijn 2 Albanezen en 1 Roemeen.” En dat wordt flink in de verf gezet. Misschien is dit wel een geval van “pecking order”? Als een Georgische jongen wordt gepest door Albanezen wegens zijn afkomst, worden die misschien ook op hun beurt gepest.

Als er vandaag niet wordt gesproken over de kleine Alex, dan gaat het zeker over een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Korydallos. Daar werd gisteren een piloot met zijn helikopter gedwongen te landen op de binnenplaats waar de cipiers hun pauze houden. 1 man en 2 vrouwen zouden hem hebben bedreigd met pistolen en een handgranaat. Toen het toestel aan de grond stond, kwamen 2 gedetineerden aangelopen. Ze werden door de helikopter opgepikt en een beetje verder weer aan de grond gezet. Daar zijn de misdadigers overgestapt op zware motoren en zijn ze vervolgens verdwenen. Een immense zoekoperatie heeft nog niets opgeleverd. Dit voorval zou zo uit een Hollywood scenario kunnen komen. Ook dit heeft men nog nooit gezien in Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *