Zalig Juliaans Kerstfeest

Vandaag is het officieel de naamdag van Johannes (Ioannis, Ioanna, Prodromos) in Griekenland. Althans, voor diegenen die de Gregoriaanse kalender volgen. Wat is die Gregoriaanse kalender? Het is de jaartelling die in 1582 is ingevoerd door paus Gregorius XII en die de stand van de zon volgt (waardoor een jaar 365 dagen kent en om de 4 jaar een schrikkeljaar).

Niet iedereen volgt die Gregoriaanse kalender bij het berekenen van de religieuze feestdagen. Het is gekend dat de Griekse orthodoxe kerk er een andere jaartelling op na houdt bij het berekenen van de paasdatum. Dat geldt echter niet voor de berekening van de kerstdatum. Kerstmis valt hier officieel op 25 december.

Niet voor iedereen, echter. Er zijn hier een aantal mensen die hardnekkig aan de oude gewoontes blijven houden: de oud-kalendristen. Toegegeven, het is een minderheid, maar ze bestaat wel. Op de heilige Athos-berg zijn er ook nog Griekse kloosters die de oude Juliaanse kalender (ingevoerd door Julius Caesar) volgen en daarbij wel vaker in aanvaring komen met de hierarchie van de Grieks-Orthodoxe kerk, want zij vinden dat het volgen van de Gregoriaanse kalender een toegeving aan Rome is geweest.

Overigens zijn deze oud-kalendristen niet alleen: de Servische kerk volgt ook de oude jaartelling en de Serviers vieren vandaag dan ook kerstmis.

2 thoughts on “Zalig Juliaans Kerstfeest

  1. Paliomerologites klinkt iets better dan oud-kalenderisten.
    Armeniers dacht ik ook dat met de oude kalender zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *