Bom!

Het nieuws is niet meer zo vers: op zaterdagavond om 20u is er een bom ontploft aan het grondwettelijk paleis (Syntagma – dat zijn naam ook aan het plein heeft gegeven), u misschien beter bekend als het Griekse parlement. Een kwartier eerder was er al een waarschuwingstelefoontje binnen gelopen bij de krant Eleftherotypia (het is altijd deze linkse krant die dit soort telefoontjes en verklaringen van terroristische groeperingen binnen krijgt).

De bom zat ik een vuilnisbak verstopt, linkt voor het plein waar de Evzonen staan (u kent ze wel: de 2 wachters die onbeweeglijk staan aan het monument van de onbekende soldaat). De politie slaagde er in om de buurt tijdig te ontruimen, waardoor er geen slachtoffers zijn gevallen (ook de materiële schade bleef zeer beperkt). De Evzonen zijn echter op post gebleven: zelfs een ontploffing doet hen nauwelijks met de ogen knipperen.

De “aanslag” is nog niet opgeëist en de politiediensten hebben nog niet meteen een spoor. De explosie was zo hevig dat er weinig materiaal van de bom is overgebleven.  Maar al bij al was het een redelijk onschuldige bom, niet zo verschillend van de gasbusjes die door amateurterroristen worden gebruikt.

Toch kan men niet om het belang van deze actie heen: de explosie vond plaats in één van de best bewaakte gebieden van Athene, aan het parlement, dat symbool staat voor de Griekse democratie. Dit was een signaal naar de overheid. Alleen is nog steeds niet duidelijk wat het signaal precies is, en waarom dit nu zo nodig moest gebeuren. De regering blijft er redelijk kalm onder en probeert de situatie niet te veel op te kloppen (daar zorgt de media toch wel voor). Ongetwijfeld zal de actie in de loop van deze week wel worden opgeëist.

10 thoughts on “Bom!

  1. ze spelen gevaarlijk met Chrysochoidis.en toch vind ik een helemaal andere chrysochoidis dan de vorige regeerende Pasok. hij is arrogant geworden ,hij blaast en ropet maar wat en zo als ik eerder zei skylos pou gavgizei ,den dankoni. als chrysochoidis minder arrogant wordt en goed de politie apparaat schud in griekenland zou anders worden. maar ,geloof jij nog dat een of ander gaat in gr veranderen??als dat wordt ga ik als Tsolias wandelen op de Syntagma plein.Na mi me lene Tzeni an de to kano.

  2. Maar een afvalbak juist op zulk strategisch gevoelige plaats is toch wel uitdagend om daar een pakketje in the dumpen , zeker ? Ik denk dat iedereen zit uit te kijken naar een verklaring ‘waarom en met welk doel’ ?

  3. waarom??? binnen 100 dagen heeft hij ,Giorgakis,een circus van gemaakt. hij maakt de eene blunder na de andere. zelfs Venizelos fluit de hele regering terug. de achteraf belasting innen over de vaderlijke schenking is niet wettelijk correct. En juist Venizelos dat in deze ministerie is geplaats om vergeten te worden is de nummer een item vandaag.
    wij laaten ons stuk en belachelijk maken ,alsof dat zelf niet goed genoeg doen, door 3 of 5 ambtenaren van de EU. er zijn ook grenzen.

  4. @Tzeni, en hoe precies gaat een bom dat oplossen? jij, en vele anderen, waren toch zo gelukkig met de overwinning van PASOK, en dat is nog meer enkele maanden geleden? wie toen durfde zeggen dat het enkel meer van hetzelfde zou worden, werd als pessimist of betweter afgedaan… Het is de regering niet die het gaat oplossen, wie dat gelooft, gelooft in Sinterklaas; de mensen zelf zullen er hun schouders moeten onderzetten, maar voorlopig zie ik enkel ofwel volstrekte onverschilligheid, ofwel veel geroep en getier tegen de EU, de regering, het IMF, etc…, maw tegen de enigen die met goede bedoelingen komen…

  5. mea culpa ,had ik even mijn mythe in griekenland beleeft ,dacht ik dat verandering komt. maar ik zie een circus,bij deze heb je te veel belasting betaalt voor je auto in griekenland ,hebben ze een foutje gemaakt..oeps sygnomi.
    nog eeens ,mij schuld.. ik dacht even….
    ti na kano , Stauroste me stauroste me…
    ps. een bom!!! een paar gkazakia waren ze , oudejaarsavond in nederland of een rit in een griekse taxi is nog gevaarlijker.

  6. mischien moeten wij toch Aleka vragen. wie weet gaat dan wat veranderen???
    Aleka ,ja die van de KKE.op Cyprus doen ze het best goed, ze hebben als enige europees land een Komunistishe leider.mischien kunnen wij dan ook wat russishe mafia geld witwassen.zijn alle elende met de staats schuld kwijt.

  7. Inderdaad @Tzeni, die “Bom!” als titel was een beetje sarcastisch bedoeld. Het was weliswaar een luide knal, maar ter plekke is niets te zien van een explosie.

  8. In Bovenkarspel lag met nieuwjaarsdag een hele prullenbak aan diggelen + de paal waar deze aan vast zat. Vuurwerk is gevaarlijker. Zal wel mee vallen 😀

  9. ik kan een beetje voorstelen waar was geplaatst ,waar de euzoni staan ,ik kan niet vorstelen dat als echt gevaar was voor het leven van de jongens ,dat ze die daar zou laten staan en opoferen.
    ze spelen een spel met die Chrysochoidis. ik begrijp echt niet wat heeft hem zo verandert,en hij zichzelf zo belachelijk maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *