Amerikanen ter orde geroepen

U herinnert zich nog het ongeluk met het Turkse en het Griekse gevechtsvliegtuig vorige week. De oorzaak van het hele tumult is het feit dat Turkije vluchtplannen moet doorgeven aan Griekenland, indien ze het Griekse luchtruim (de zogenaamd FIR) gebruiken. Dat is mede bedoeld om de veiligheid van de burgerluchtvaart te garanderen. Turkije gaat daar mee akkoord, maar vertikt het toch om die vluchtplannen door te geven. En ze zijn blijkbaar niet de enigen!
Gisteren in de vooravond werden namelijk op korte tijd, ten noorden van Kreta, ongeveer 20 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gesignaleerd. Die waren opgestegen van het vliegdekschip Enterprise, en hadden daarbij geen vluchtplannen doorgegeven. Onmiddellijk stegen een paar Griekse gevechtsvliegtuigen op om de Amerikanen te onderscheppen.
Volgens een mededeling van de Amerikaanse ambassade hielden de toestellen contact met de controletorens voor de burgerluchtvaart, maar zijn ze na orders van het Griekse ministerie van Landsverdediging, toch terug op de Enterprise geland.
Ik kan me voorstellen dat ze daar in Kreta weer niet om gelachen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *