Eurovision – the day after

De gustibus et coloribus non disputandum est. Lordi op het hoogste schavotje van Eurovision: iedereen dacht dat mensen eerder op Mars zouden rondlopen dan dat een hard rock groep het songfestival wint. De tijden zijn veranderd, en Eurovision moet duidelijk mee met de tijd. De persconferentie nadien was nog grappig, toen Mr. Lordi het nummer van Litouwen aanhief. "We are the winners of Eurovision".
Hoe dan ook: Griekenland mag terugkijken op een geslaagde organisatie en op een wervelend feest. Op de "ansichtkaart" filmpjes zagen we dit keer wel degelijk dat je in Griekenland kunt skiën. De voorstelling van 4000 jaar Griekse muziek begon een beetje onduidelijk: de skateboard papegaaien bleek een verwijzing naar "De Vogels" van Aristophanes te zijn. Ook wel mooi om de Griekse versie van Jan Klaassen te zien: Karaghiozis. Dit is het Griekse schaduwtheater, met een sluwe, arme, luie donder in de hoofdrol.


Over het stemgedrag is in België blijkbaar veel te doen. Ik heb gisteren de reacties van mijn Grieks gezelschap bestudeerd, om te zien hoe zij het stemmen zien. De kwaliteit van het nummer speelt blijkbaar toch een grote rol: ze waren teleurgesteld dat België niet in de finale zat, want het was een goed nummer, met een act die iets meer klasse uitstraalde dan de andere inzendingen.
In het geval van Cyprus gaat het niet om het nummer, maar wel het feit dat beide landen dezelfde cultuur delen en dezelfde taal spreken.
Politiek speelt niet echt een rol, maar FYROM kan op weinig steun van de Grieken rekenen. Ik vermoed dat u wel weet waarom.
Religie als factor, kwam niet ter sprake. Bosnie-Herzegovina is grotendeels een moslimland, maar met een mooi nummer, volgens de Grieken. Men stemt niet op Rusland, Oekraïne, of andere orthodoxe landen omdat ze dezelfde religie delen.
Men mag ook de grote immigratiegroepen in het buitenland niet onderschatten: in Duitsland bvb. wonen erg veel Grieken en Turken en die stemmen flink mee.
Tenslotte leek mijn vriendengroep wel gevonden voor een flink tongue in cheek. Litouwen kon bekoren door hun humor, Finland ook, maar die laatsten brachten hun show echt wel op overtuigende wijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *