Racisme

In oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Griekenland. Dan worden niet alleen de burgemeesters en gemeenteraden gekozen, maar ook de vertegenwoordigers van de prefecturen en super-prefecturen (enigszins te vergelijken met onze provincies). Deze verkiezingen worden gezien als een test voor de nationale verkiezingen van 2008. Logisch dus dat de 2 grootste partijen (PASOK en Nea Dimokratia) hun spieren al rollen: als ze de burgemeesterszetels van de grootste steden in handen hebben, en de prefecturen, dan zou dat wel eens positief kunnen doorwegen binnen 2 jaar. Anders dan bij ons, beslist het partijbestuur wie ze voordragen als kandidaat-burgemeester voor deze posten.
Nu heeft PASOK-partijvoorzitter George Papandreou een tactische zet gedaan. Hij namelijk een jonge moslim vrouw, Gulbeyaz Kara Hasan, benoemd als kandidate voor de noordelijke superprefectuur Drama-Kavala-Xanthi – een daad die nu met veel interesse wordt gevolg in Turkije. In het noorden van Griekenland woont een moslim-minderheid, die bestaat uit Pomaks, Roma en Turken. Deze mensen waren niet betrokken bij de bevolkingsuitwisseling die het einde van de oorlog tussen Turkije en Griekenland bezegelde in 1922.

De reacties bleven niet uit. Allerlei schimmige extreem-rechts organisaties staan op de achterste poten. Nea Dimokratia, de regeringspartij die zich rechts van het centrum situeert, herbergt een aantal mensen die er een minder gematigde mening op nahouden. Minister van Macedonië en Thracië George Kalatzis, vroeg openlijk aan mevrouw Kara Hasan om haar Griekse identiteit aan te tonen. Zou zij naast hem staan tijdens de optochten van 25 maart (wanneer Griekenland de onafhankelijkheid van de Turken herdenkt)? De PASOK kandidate is echter Grieks: ze is in Griekenland geboren ze heeft in Athene gestudeerd. Voor sommigen is dat niet genoeg, zoals voor bisschop Anthimos van Thessaloniki. Deze eerbiedwaardige heer gebruikt een discours waarvoor zelfs het Vlaams Belang zou terugdeinzen. Er zal nog veel inkt vloeien over deze kwestie, maar in een enquête heeft de Griekse bevolking zich al positief uitgesproken over de benoeming van Kara Hasan: ruim 50% staat achter de beslissing van Papandreou en 66% heeft zijn buik vol van de negatieve reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *