Condee

Dat Grieken erg anti-Amerikaans gezind zijn, is wellicht algemeen geweten. Het buitenlandse beleid van de huidige Amerikaanse president heeft die gevoelens alleen maar versterkt. Toen ruim een week geleden het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan Athene werd aangekondigd voor donderdag 27 april, was het niet verwonderlijk dat allerlei organisaties opriepen tot een protestmars op de Amerikaanse Ambassade. Toen destijds Colin Powell op bezoek wilde komen, was het protest zo groot, dat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken zijn plannen tot 2 maal toe heeft afgezegd. De man is uiteindelijk nooit in Athene geweest. Ik neem aan dat de Griekse regering dit in gedachten had, toen ze gisteravond aankondigd (op paasdag, nota bene) dat mevrouw Rice op dinsdagochtend 25 april langs zou komen. De meeste Grieken zijn nog niet terug in de hoofdstad na Pasen en kunnen zich dus zo moeilijker organiseren in een anti-Amerikaanse optocht.

Op het programma van Condee staat een ontmoeting met de Griekse president Karolos Papoulias en de eerste minister Kostas Karamanlis. Verder zal ze een gesprek hebben met Grieks minister voor Buitenlandse Zaken Dora Bakoyianni en oppositieleider Jorgos Papandreou en het staat nu al vast dat die gesprekken zullen gaan over de gespannen relatie met Turkije, de toestand in Kosovo, het statuut van Cyprus en uiteraard de situatie in Iran.
De Griekse bevolking is absoluut gekant tegen een inval in Iran, en laat dat vandaag al duidelijk merken: aan de muren van het Megaro Mousikis, tegenover de Amerikaanse Ambassade, hangen enorme spandoeken “Condoleezza Rice go home”. Een klein groepje mensen (dat morgen zeker groter zal worden) staat met roodgeverfde handen slogans te roepen tegen de inval in Irak en de oorlogszuchtige plannen tegen Iran. Athene zal morgen een versterkte burcht zijn en het zal moeilijk manoevreren worden. Om zoveel mogelijk problemen te vermijden, zal mevrouw Rice per helikopter worden vervoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *