Paasweekeinde

Nog een paar uur en het is Pasen. Momenteel is alles vrij doods hier, en dat is al het geval sinds gisteren, toen het de Griekse Goede Vrijdag was. In alle kerken in Griekenland ligt dan een afbeelding van Christus op een doodsbed (de epitaaf) in het midden van de kerk en mensen lopen de hele dag door kerken in en uit om een groet te komen brengen. Er is geen liturgie en de hele dag hoor je de doodsklokken luiden (1 enkele slag elke 2 minuten). Zoals Flupke al zei in de vorige post, was het weer gisteren een bondgenoot: dreigende wolken versterken de rouwsfeer die er hangt.
Om 21u gaat in heel Griekenland de επιτάφειο uit: een rouwstoet achter het doodsbed van Christus. In Athene worden enorm veel straten afgezet, want elke kerkje heeft zo’n rouwstoet. Mensen houden bruine kaarsen vast, gemaakt van echter bijenwas. Na de stoet trekt men massaal (en dat is heel letterlijk op te vatten) naar de vistaverna’s, want er dient te worden gevast! Inderdaad: men doet zicht te goed aan octopus, inktvis, sepia, en groenten. Alles zonder olie, uiteraard! Maar wijn en ouzo zijn toegelaten. Wel grappig om dat contrast te zien tussen de doodse sfeer bij de epitafio en ambiance in de taverna’s nadien.

Vandaag, Paaszaterdag, vieren sommige mensen al de Πρώτη Ανάσταση: de eerste verrijzenis. Klinkt misschien eigenaardig, maar uiteindelijk is Christus op zaterdag verrezen en eerst aan Maria Magdalena verschenen (ik leer hier nog heel veel Bijbelse geschiedenis bij, zoals u merkt). Overal treft men voorbereidingen voor het paasmaal dat na de middernachmis (ja, die hebben ze hier met Pasen) zal worden genuttigd. Wat staat er op het menu? Vlees (voornamelijk lam), eieren, mageiritsa (een soep van ingewanden) en kokoretsi (ooit verboden door de EU, maar nog altijd overal te verkrijgen). Het dessert bestaat uit heerlijke tsoureki.
Het is dus ondertussen aftellen tot middernacht. Verslag krijgt u morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *