Zelfstandige

Sinds vandaag behoor ik tot het alsmaar groter wordende leger van Grieken die als zelfstandige werken. De economische situatie in Griekenland is niet zo denderend en er zijn nog weinig voltijdse betrekkingen te vinden, waarbij je ook nog eens een contract voor onbeperkte duur kan ondertekenen. Bij dergelijke jobs betaalt je werkgever je verzekering bij de sociale kas IKA. Nu zou een werkgever ook deeltijdse jobs kunnen aanbieden, maar dat is financieel niet interessant. Er bestaat hier nauwelijks een wetgeving rond en interimkantoren zijn hier al even schaars als water in de woestijn. Dus is het alternatief dat een bedrijf freelancers aanneemt, voor een beperkte periode en voor x aantal dagen per week. En zo ben ik nu ook freelancer in Griekenland.
Als freelancer moet je je hier inschrijven bij de sociale kas voor de vrije beroepen: TEVE. En dat gaat toch even anders dan in Belgie.


Dat je een aantal papieren moet kunnen voorleggen, is vanzelfsprekend. Wat ik niet had verwacht, is dat ik mijn verblijfsvergunning niet eens moest laten zien. "U komt uit Belgie, dat is de EU, dus waarom zou u een verblijfsvergunning nodig hebben om als freelancer te werken?", zo luidde het.
De inschrijving was een oubollige procedure. Nee, geen computer, maar een reuzegroot boek met veel kolommen. En alles wordt met de hand ingevuld. Foutje gemaakt? Geen probleem, dat wissen we wel met een beetje blanco.
Resultaat: binnen het uur was alles in kannen en kruiken. Ik moet nog wel naar de belastingsdienst lopen, want die wordt niet automatisch op de hoogte gebracht. En daarna mag ik nog eens terug naar de TEVE-kantoren. Al bij al loopt dat -ondanks het feit dat het allemaal niet is geautomatiseerd- toch wel vrij vlot.

One thought on “Zelfstandige

  1. Hey,

    Ik heb je post gelezen. Ben van plan om als zelfstandige te beginnen in Greece maar ik twijfel of ik me hier in België als zelfstandige aangeven en btw nr vragen zo dat ik in Griekenland verder kan werken als freelance of vraag ik het aan in Greece?

    Wat denkt je erover, na 2 jaar freelance in Griekenland?

    Dankje voor antwoord.
    Vriendelijke groeten.
    Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *