Te dik

Eergisteren sprak ik al over de hardwerkende Grieken. De arbeidsomstandigheden in Griekenland zijn de voorbije jaren danig veranderd, en blijkbaar gaat dat ook gepaard met een verandering in het eetpatroon. De traditionele Griekse keuken mag dan de gezondste zijn van Europa, ze is ook tijdsintensief – de meeste recepten zijn zeker niet voor Herwig Van Hove en zijn 1000 seconden bestemd. Daarom ook dat veel mensen geen tijd meer hebben om zelf te koken; velen bestellen souvlakia, pizza’s en chinees. Het gevolg is dan ook dat 4 in 10 Grieken te dik is.  Uit onderzoek is gebleken dat de Grieken 340% meer rood vlees en 80% meer aardappelen eten dan nodig is. De Griekse keuken is uiterst geschikt voor vegetariërs, maar de Grieken zelf zijn grote vleeseters (ik kan de lamsribbetjes ook moeilijk laten liggen). Het aandeel van brood, deegwaren en rijst ligt 46% onder de aangeraden hoeveelheden, fruit en groeten 69% en vis 42%! Onrustwekkende cijfers. Daar komt nog bij dat 25% van de ondervraagden nooit aan gymnastiek doet.
De helft van de Grieken vertrekt naar zijn werk of naar school met een lege maag. Diegenen die ontbijten verkiezen melk (58,7%), koffie (32,1%), boord (21,5%) en beschuit (19,3%).
Ik vermoed dat het komt omdat Grieken tot nog toe nooit met gezondheidsproblemen af te rekenen hebben gekregen wegens een slechte voedingsgewoonte. Daar dreigt nu wel verandering in te komen en de meesten zijn zich daar bewust van: 40% vindt van zichzelf dat hij een slechte of middelmatige voeding tot zich neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *