Bloed

Bloed geven in Griekenland heeft me altijd een beetje raar geleken. Ik herinner me nog op mijn eerste job: ik kreeg een e-mail van een collega die schreef dat haar moeder moest worden geopereerd en dat ze bloed nodig had. Mijn eerste reactie was: “hoe weten die mensen nu of mijn bloedgroep dezelfde is dan de hare?”. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Blijkt dat de Grieken niet echt goede bloeddonors zijn en dat er een tekort aan bloed is. Dus probeert men op deze manier aan genoeg bloed te geraken: wanneer iemand wordt geopereerd, wordt gevraagd aan vrienden, familie en kennissen om bloed te geven om zo de reserves op peil te houden. Het is nog niet zo ver gekomen dat iemand niet wordt geopereerd als er niet genoeg bloed kan worden ingezameld, maar het lijkt me niet onmogelijk dat het er ooit van komt.
Blijkt nu dat het proces van bloed geven (en bloed krijgen) helemaal niet zo veilig is. Vandaag is bekend geworden dat een 16-jarig meisje en een 76-jarige man besmet zijn met AIDS bij een bloedtransfusie.
Blijkbaar dateren de feiten al van een jaar terug. De donor bleek besmet te zijn met HIV, maar de ziekte was nog niet uitgebroken. Blijkt dat er een periode van ongeveer 20 dagen is na de besmetting, waarin het moeilijk is om na te gaan of een persoon drager van het HIV-virus is. En net in die periode heeft de donor bloed gegeven. De openbare ziekenhuizen zijn hier sowieso al geen toonbeeld van hedendaagse gezondheidszorg, en dit voorval toont aan dat er veel te weinig controle is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *