Grieks tikken

Dit is even ter sprake gekomen in 1 van de reacties op een vorige post: hoe schrijf ik met Griekse tekens in deze blog? Eigenlijk is het niet zo moeilijk (nu ja, als je tenminste Grieks kent, anders weet je niet wat je schrijft, uiteraard).
Indien u windows draait, moet u een nieuwe taal toevoegen. Dat doet u via het Control Panel (vergeeft u mij het Engels, maar ik ken de benamingen niet in het Nederlands). Daar selecteert u Regional and Language Options en onder de tab Languages klikt u op Details en met de Add-knop kunt u een taal toevoegen. U kiest dus voor Grieks. Om dan van taal te veranderen, houdt u op uw toetsenbord de links ALT-toets en de linkse SHIFT-toets tegelijk ingedrukt. Wellicht ziet u rechts onderaan in de taakbalk dat de taal verandert. Het heeft dus niet met fonts te maken, zoals sommigen misschien denken. Indien u een Griekse tekst wilt schrijven in Word, dan kunt u natuurlijk wel bepaalde fonts installeren, zodat de tekst er anders gaan uit zien. Maar om het Grieks echt te schrijven, moet u dus via het Control Panel de taal toevoegen.
U zult merken dat de Griekse letters op andere plaatsen zitten dan de
Latijnse. Dat vergt een beetje zoekwerk. Ik kan u alvast volgende tip
meegeven: indien u een accent wil tikken, dient u eerst de m in te drukken (als u een AZERTY-toetsenbord heeft), of de punt-komma (;) indien u een QWERTY heeft. Vervolgens tikt u de klinker in, en ziedaar, een accent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *