De Verenigde Staten Van Europa

Verhofstadt_1
Guy Verhofstadt is in Athene, waar hij vandaag zijn collega Kostas Karamanlis zal ontmoeten. Gisteravond nam de premier echter de tijd om zijn nieuwe boek “De Verenigde Staten van Europa” voor te stellen in de aula van de Universiteit van Athene. Het boek is net vertaald in het Grieks en zal vanaf volgende week in de handel te verkrijgen zijn. Jurgen Habermas was al onder de indruk van dit manifest, rector Babiniotis (die van het grootste Griekse verklarend woordenboek) was dit blijkbaar ook. Na zijn openingsrede kregen we een overzicht van de carriere van Verhofstadt van een professor in de politieke wetenschappen (u moet me verontschuldigen: zijn naam ontsnapt me). En de man was goed geinformeerd over Verhofstadts politiek parcours. Hij noemde Guy Verhofstadt een van de belangrijkste persoonlijkheden in de Europese politiek.

Daarna kreeg onze premier het forum en met de hem bekende stijl walste hij door de 3 kwartier durende lezing. Het discours is welbekend: Verhofstadt is een felle voorstander van Europa en hij vindt het politiek niet juist dat alles wat tegenwoordig fout gaat, op de schouders van Europa wordt geschoven. Zijn pleidooi voor Europese integratie, steunend op socio-economische factoren, werd aandachtig gevolgd. Vroeg of laat zal de Balkan ook wel bij de EU komen, en Griekenland zou in dat proces wel eens een belangrijke rol kunnen spelen.

Wat me gisteren opviel, was het feit dat er weinig regeringsleden aanwezig waren. Ik noteerde een danig vermoeide minister van Onderwijs en Religieuze Zaken Marietta Yiannakou en vice-minister van Buitenlandse Zaken Yiannis Valinakis. Van de oppositiepartij PASOK zagen we Christos Pappoutsis (3 jaar geleden kandidaat-burgemeester van Athene) en ex-premier Kostas Simitris (“mijn goede vriend” – aldus Verhofstadt). Simitis is zelf ook een voorstander van Europa en hij heeft zijn sporen verdient toen Griekenland voorzitter was van de EU ten tijde van de uitbreiding naar 25 lidstaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *