Belastingontduiking

Er was een tijd dat belastingen ontduiken een nationale sport was in Belgie. Grieken zijn er echter nog altijd de ongeslagen kampioenen in. De cijfers van 2005 die door de belastingsdienst zijn vrijgegeven, laten dat duidelijk merken. Volgens de statistieken hebben adviseurs en boekhouders gemiddeld het hoogste inkomen: 14.736 euro (dit is op jaarbasis, wel te verstaan). Een tandarts verdient gemiddeld minder (13.076 euro) en de gemiddelde loontrekker geeft 12.438 euro aan.
Onderaan de statistieken bengelen de nachtclubs (8.635 euro) waar de zangers en artiesten (11.342 euro) hun ding doen. Als je bedenkt dat je in een dergelijke club 180 euro neertelt voor een tafel voor 4 personen met 1 fles whiskey, dan weet je dat er iets niet helemaal klopt. Je vraagt je trouwens af hoe die zangers en artiesten hun buitenverblijf op Mykonos kunnen betalen met dergelijke inkomsten.
De laatste plaats wordt ingenomen door de bars: die geven 5.212 euro per jaar aan, minder nog dan een gepensioneerde. In Athene kost een koffie 3 tot 4 euro, en een drankje tussen de 8 en 10 euro (waarbij je nog niet zeker bent of dat drankje “zuivere koffie” is).
Je moet geen genie zijn om te snappen dat er hier flink wat belasting wordt ontdoken. Je kunt dat in de bars trouwens makkelijk merken. Als men je de kasticketjes brengt, is de kans groot dat het uur waarop je je drankje hebt besteld, niet overeenstemt met het uur op het kasticket. Dat is namelijk een kasticket van een andere klant. Truken van de foor, waar de minister van Economische Zaken nu hard gaat tegen optreden. Ik ben er zeker van dat de aangekondigde controles flink wat geld in de schatkist kunnen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *