Stoelendans

Ik had gezegd dat ik me deze maand niet meer met politiek zou bezighouden, maar ik ga mijn belofte moeten verbreken. Ik kan niet nalaten om te melden dat de Griekse regering flink door elkaar is geschud. Het is me niet duidelijk waarom, maar toevallig komt deze herschikking wel op een moment dat er een afluisterschandaal is en dat de vogelgriep hier is uitgebroken.
De grootste verandering is dat de burgemeester van Athene, Dora Bakoyanni, nu minister van Buitenlandse Zaken is geworden (uittredend en bejaard minister Molyviatis trekt zich terug uit de actieve politiek). Met haar krijgt het Mitsotakis-kamp (ze is de dochter van de kranige ex-premier) een voet binnen in de regering. En blijkbaar houdt de ambitie hier niet op. Mevrouw Bakoyanni zou ooit wel eens de eerste vrouwelijke eerste minister van Griekenland kunnen worden.

Minister van Openbare Orde Jorgos Voulgarakis verhuist naar cultuur. Is het omdat hij het afluisterschandaal nogal amateuristisch heeft aangepakt? Nochtans was hij erg populair en heeft hij een goeie naam na succesvolle, veilige Olympische Spelen. In ieder geval is er nu een minister van cultuur, want tot nu toe nam premier Karamanlis dat departement voor zijn rekening. Met als gevolg dat Griekenland eigenlijk al 2 jaar zonder cultureel beleid zit. Misschien verandert dat nu wel (en zullen de Olympische stadia -want die vallen onder Cultuur- eindelijk een bestemming vinden?). Op Tewerkstelling en Defensie wordt ook wat geschoven en de populaire minister van Gezondheid, Nikos Kaklamanis, gaat een gooi doen naar de burgemeestersjerp van Athene. Of zijn opvolger Dimitris Avramopoulos (zelf ex-burgemeester van Athene) even efficient de portefeuille zal beheren, valt nog af te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *