Afluisteren (2)

De afluisterkwestie die eergisteren in de openbaarheid is gebracht, begint flink uit te deinen. Niet alleen Griekse regeringsleden werden gevolgd, maar ook Europees Milieucommissaris Stavros Dimas. Er is ondertussen al meer informatie aan het licht gekomen, na een verklaringen van de regeringswoordvoerder, de minister van Openbare Orde -Jorgos Voulgarakis- en de minister van Justitie -Athanassios Papaligouras. De GSM’s van ongeveer 100 mensen werden afgetapt iets voor de Olympische Spelen, tot maart 2005. Het gaat zowel om persoonlijke telefoons als om officiële regeringsnummers. Op 10 maart 2005 bracht de CEO van Vodafone de regering op de hoogte van het feit dat er afluistersoftware was geïnstalleerd. 2 dagen voor de bekendmaking liet hij echter -op raad van Ericsson- de software verwijderen (een bizarre beslissing, waardoor het onmogelijk werd om de schuldigen op te sporen).

Het syteem was erg vernuftig: 100 GSM’s werden afgetapt en de lijnen werden gelinkt naar 14 zogenaamde schaduw-GSM’s, die allemaal met betaalkaarten waren uitgerust. Deze 14 GSM’s werkten als duplex telefoons, en waren allemaal opgesteld in een kleine radius in centraal Athene, toevallig rond de Amerikaanse Ambassade. Ze waren verbonden met een harde schijf die alle gesprekken digitaal opnam.
U kunt zich voorstellen dat allerlei complottheorieën de ronde doen, met de Amerikaanse intelligentiediensten als grootste verdachten. En alsof de zaak nog niet mysterieus genoeg is, komt nu aan het licht dat een topkaderlid van Vodafone zelfmoord (een fenomeen dat hier veel zeldzamer is dan in België) heeft gepleegd op 9 maart 2005,  1 dag voor de regering op de hoogte is gebracht.

Stof genoeg voor een spionageroman?

One thought on “Afluisteren (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *