Winterrrrrrrrr

Sneeuw
Het sneeuwt al bijna 48 uur onafgebroken in Athene. Gelukkig smelt de sneeuw grotendeels, anders zou het leven hier onmogelijk zijn geworden. Op weg naar mijn werk heb ik vanochtend even een ommetje gemaakt via de Akropolis. Je krijgt niet elke dag (zelfs niet elk jaar) de kans om dit momunent in de sneeuw te fotograferen. U kunt hier enkele van mijn prentjes bekijken. Het centrum van Athene lag er verlaten bij: niemand waagt zich buiten met dit weer, ondanks het feit dat je met het openbaar vervoer vlot overal geraakt. Buiten Athene is het een andere zaak, zoals lezeres Jenny al heeft beschreven. Meer dan 300 dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. Op sommige plaatsen ligt de sneeuw tot 2 meter hoog. De skicentra zijn zelfs onbereikbaar! Op Kefallonia en Ithaca zit men al bijna 24 uur zonder stroom, en talloze andere dorpen hebben geen elektriciteit (de elektriciteitsleidingen zijn hier nog bovengronds) of stromend water.

Op het werk waren we vandaag maar met zijn tweeën, en we konden niet 1 van onze klanten telefonisch bereiken. Ik neem aan dat het economische leven in Griekenland nagenoeg plat ligt.
De temperatuur is ondertussen nog aan het zakken en dat is erg onprettig in een stad waar de huizen nauwelijks geïsoleerd zijn. Gelukkig helpt een stevige scheut tsipouro of Kretenzische raki ons om warm te blijven.
Mensen wordt aangeraden om zich niet met de auto op de openbare weg te wagen en dat wordt hier in de hoofdstad goed opgevolgd. Voor hen die zich willen verplaatsen, werkt de metro, de trein en de tram de klok rond. Maar hoe later het wordt, hoe moeilijker, zeker in de noordelijke voorsteden.
De scholen zijn al 2 dagen gesloten en ook morgen zullen leerlingen en studenten thuis mogen blijven. Vanaf vrijdag kunnen we een verbetering verwachten. Ondertussen is de boodschap: dicht bij elkaar kruipen, en je goed warm houden!

Update: u die dacht dat het altijd warm en zonnig was in Griekenland? Het kan ook anders, zoals in deze fotogalerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *