Berekoud

Snownight
Ik weet het, in vergelijking met mijn bloggende collega in Oekraïne is dit maar een peulschil, maar met temperaturen ietsje boven het vriespunt is het sinds vandaag berekoud in Athene. Voeg daarbij een hele strakke noordenwind, en het is genoeg om alle Grieken naar binnen te jagen.
Het is ondertussen beginnen sneeuwen ten noorden van Athene (en in de rest van Griekenland), zoals u op deze webcam kunt zien (als u tenminste overdag surft). De media tonen ons voortdurend hoe we ons tegen de koude moeten beschermen (niet vanzelfsprekend voor de meeste Grieken).

Bijzondere aandacht moet worden geschonken aan die waterverwarmers met zonnencellen die boven op de daken staan. Hier in Athene en Piraeus loopt de waterleiding open en bloot aan de buitenkant van de gebouwen. Bij de minste vrieskou bevriest het water dus in de leiding. Hoe kunnen we dat vermijden? U gaat het niet geloven: we laten de warmwaterkraan heel lichtjes open staan gedurende de hele nacht.
Sommige mensen weten niet dat zout strooien helpt tegen gladheid. Ook dat moet worden uitgelegd (ik herinner me een paar jaar geleden dat men kokend water op een bevroren voetpad gooide!).
En voor de autogeile medemens geldt de regel dat je de weg niet op komt zonder tenminste sneeuwkettingen in de koffer te hebben (als je geen sneeuwkettingen hebt, kun je een boete van 167 euro krijgen).
Sommige scholen gaan het kwaad krijgen. Vaak is er niet voldoende verwarming, zodat de leerlingen dik ingeduffeld, met handschoenen, les moeten krijgen. Als ik het goed heb, moet een school in België op zijn minst een temperatuur van 18 graden in de klas kunnen garanderen. Tijdens de koudste dagen komt men daar hier totaal niet aan.
Feit is dat de winters in Attica steeds kouder worden: extreme koude komt veel vaker voor dan vroeger, zegt men hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *