Griekenland beeft!

Jongens, ik heb net de zwaarste aardbeving meegemaakt in de zes jaar dat ik in Griekenland woon. Rond 13.30 begon alles hier in huis te trillen, en mijn koffie liep gewoon over! Voor zover ik het kon aanvoelen, duurde het misschien wel 2 minuten, maar op dergelijke momenten kun je dat moeilijk inschatten, uiteraard. In ieder geval leek het eeuwen te duren. Een snelle controle leerde me dat we geen schade hebben. (Update: zonet te horen gekregen dat de beving 30 seconden duurde.)
Zonet werd op TV gemeld dat de aardbeving een kracht had van 6,9 op de schaal van Richter (de grootste in de laatste 100 jaar) en voelbaar was in zowat heel Griekenland en zelfs tot in Amman, Kaïro, Cyprus, Sicilië en Napels!
Het epicentrum lag tussen de eilanden Kythira en Kreta (215 km ten zuidoosten van Athene) en op een grote diepte (70km), wat de kans op nabevingen zou verkleinen. Op dit ogenblik zouden er al 4 nabevingen van 5 Richter zijn geweest, maar daar hebben we niks van gemerkt in Athene.
Op Kythira zou er aanzienlijke schade zijn aan de huizen en de kerk van het dorp Mitata staat op instorten. Ook de luchthaven van het dunbevolkte eiland heeft schade opgelopen. Sommige mobiele telefoonnetwerken op Kreta zijn voorlopig buiten gebruik.

Voor de geïnteresseerden: hier vindt u alle details over de aardschok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *