Griekse oudejaarsavond

Het nieuwe jaar staat voor de deur, maar hoe wuiven de Grieken het oudejaar uit? Net zoals op Kerstmis, gaat het er hier ietsje anders aan toe dan in België. Vooreerst zingen de kinderen op oudejaar weer eens de kalanda, net zoals op kerstavond. Vandaag waren ze weer overal in de straten te zien met hun triangeltjes.
Grieken zijn nogal bijgelovig, en geven elkaar op oudejaarsavond vaak kleine geluksbrengertjes als cadeau. Dat kan gaan van een gewoon kruisje, tot een hoefijzertje als hangertje of een sieraadje in de vorm van een granaatappel. Als het maar geluk brengt. En om het geluk nog een handje toe te steken, koopt men ook massaal loterijticketjes. De nieuwjaarsloterij is de grootste van het jaar en men kan er miljoenen euro’s mee winnen. Vele Grieken gaan ook gokken in de casino’s (met vaak rampzalige gevolgen). Diegenen die dat niet doen, zitten thuis rond de tafel en spelen kaart. Zowel kaartspellen als gezelschapsspellen zijn de geliefde bezigheden op oudejaarsavond.
Men gaat (voor de verandering) zelden uit eten (de meeste taverna’s zijn gesloten), en men eet thuis met de familie. Om middernacht, nadat de vassilopita is verorberd, begint het te jeuken bij de jongere generaties en die gaan dan massaal uit tot in de vroege uurtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *