Kerstverlichting

Nog 1 week tot Kerstmis en dat zullen we geweten hebben. Sinds donderdag baadt Athene in de kerstsfeer en Piraeus volgde op vrijdag. Burgemeester Dora Bakoyianni heeft een heel kerstprogramma klaar, met optreden, kerstmarktjes, een ijspiste e.d.
Niet alleen het stadsbestuur zorgt voor stemmige kerstverlichting, ook de bewoners van de stad doen mee. Overal zie je opgesmukte balkons in de betonnen jungle. Die getuigen niet altijd van goede smaak: kerstboompjes, verlichte sneeuwmannen, kerstmannen die via laddertjes op het balkon kruipen, lampjes die knipperen op het ritme van Amerikaanse kerstliedjes… Kistch haalt het gemakkelijk van de goede smaak.
Opvallend is ook dat vele Grieken niet alleen een kerstboom versieren (een gewoonte die Koning Otto I rond 1832 uit Duitsland heeft meegebracht), maar ook een schip. Dat schijnt een Griekse gewoonte te zijn, maar ik heb nog niemand gevonden die me kan uitleggen waarom men het eigenlijk doet. Zelfs de volkskundigen weten het antwoord niet echt, volgens dit artikel uit Kathimerini van vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *