Eindejaarsactie

Vooruit dan maar: nog 1 keertje staken voor het jaar voorbij is! Het is inderdaad weer zover: heel Griekenland ligt nog maar eens lam onder een algemene staking. De hele openbare sector legt vandaag en morgen het werk neer, maar ook de banken, havens en pers. Men wil loonsverhoging, 35-uren week, en jobzekerheid. Geen onredelijke eisen, maar ik vrees dat er niet aan zal worden tegemoet gekomen. De regering heeft er gisteren nog maar eens een nieuwe wet doorgejaagd: ambtenaren zullen vanaf nu moeten werken tot 16u in plaats van 14u! Een probleem, zo vindt men. De reden? Omdat iedereen (ambtenaren en werknemers uit de prive-sector) tegelijk dan op het openbaar vervoer moet en dat zou een grote verkeerschaos met zich meebrengen.
Over verkeerschaos gesproken: vandaag ben ik met de auto naar mijn werk in centraal Athene gekomen. Ik heb een nummerplaat die eindigt op een even nummer, dus vandaag mag ik de daktylio in. Een ritje dat in normale omstandigheden 15 minuten duurt, mondde vandaag uit in een nachtmerrie van 50 minuten. Morgen is er ook geen openbaar vervoer. Ik weet nog niet hoe ik op het werk geraak, maar naar goede Griekse gewoonte zegt men mij om het er op te wagen en toch de auto binnen de daktylio te brengen. Ik vermoed dat de politieagenten zich morgen met andere problemen zullen bezig houden, dan met het controleren van nummerplaten…

Update 15-12-2005: ik heb het risico genomen, en ik was duidelijk niet de enige met een even nummerplaat in het centrum vandaag. 1 uur heb ik er over gedaan. Het was filerijden van Piraeus tot centrum Athene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *