SHARE

Het rapport is al een tijdje uit, maar ik heb nu pas de bevindingen gelezen van SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe). In opdracht van de Europese Commissie heeft de Universiteit van Mannheim een onderzoek verricht naar de gezondheid, de socio-economische status en de sociale en familiale netwerken bij 22.000 Europeanen ouder dan 50 in 11 landen. De conclusies zijn niet echt verrassend:

  • Noordeuropeanen zijn gezonder en rijker, maar Zuideuropeanen leven langer
  • Onderwijs houdt ons fit – rijke mensen zijn gezonder
  • Aanmoedigen tot vroeger pensioen leidt ook tot pensionering op vroegere leeftijd
  • Aangename werkomstandigheden zorgen er voor dat men later op pensioen wil

En wat blijkt? De Grieken willen het snelst op pensioen van alle Europeanen. De voorbije jaren zijn er erg veel maatregelen genomen waardoor mensen vroeger op pensioen konden. Dat leidde soms tot excessen, uiteraard in de openbare sector, waar sommige mensen al op hun 40ste op pensioen gingen! Punt 3 is hiermee bewezen.
De werkomstandigheden in Griekenland zijn verder ook niet altijd ideaal. Sommige kantoren bieden een armzalige aanblik, want men is niet altijd bereid om te investeren in een aangename omgeving: dat kost te veel en de voordelen ervan zijn niet bewezen of bekend (ik spreek uit ervaring). Waardoor punt 4 dan weer wordt bewezen.

Maar bovenal wil een Griek zijn eigen baas zijn. Hij werkt dus niet graag voor een ander (kun je hem ongelijk geven?). Dat leidt natuurlijk tot situaties waarin men zo veel mogelijk het werk uit de weg wil gaan, waardoor de baas dan weer streng moet zijn. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht; want het is niet prettig om voor een schreeuwende baas te moeten werken. Maar dat is natuurlijk mijn interpretatie, en ik kan me vergissen.

Indien u de rest van de bevindingen van SHARE wilt lezen, dan kunt u hier terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *