Oude gebouwen

Indien u ooit in Griekenland bent geweest, is het u misschien al opgevallen dat er vrij veel oude, mooie gebouwen staan te verloederen en weg te rotten. Vooral in Athene is dat erg jammer, want die gebouwen hebben veel meer charme en pracht dan de draken van flatgebouwen die hier sinds de jaren 50 van de vorige eeuw in sneltempo zijn gebouwd. Er zijn vele redenen voor dit fenomeen. De meest voorkomende is het feit dat een gebouw familie-erfenis is; en wanneer de ouders sterven moeten de kinderen onderling uitmaken wat er met het huis gebeurt. Dat verloopt niet altijd even vlot: de één wil verkopen, de ander wil renoveren. Uit koppigheid geeft niemand toe en zo blijft alles staan, tot het gebouw klaar is voor de sloop. Maar er is nog een andere reden: als het gebouw geklasseerd is (en oude gebouwen worden wel degelijk geklasseerd), dan moet het worden gerenoveerd. Maar de vergunning daarvoor kost meer dan een nieuw gebouw te laten optrekken. En als je opgezadeld zit met een oud gebouw, maar geen geld hebt om te renoveren, dan blijft er weinig keus over behalve verkopen.

Vaak komen rijke buitenlanders “ter hulp”. Vooral buiten de grote steden kopen Duitsers, Britten en ook wel Belgen oude huizen op om ze te renoveren. Hun beurs is genoeg gevuld om de kosten te dragen. Maar dan nog is het soms een probleem: als een huis apart is geklasseerd, dan valt de wetgeving omtrent renovatie onder het ministerie van cultuur. Als een hele nederzetting of een dorp is geklasseerd, dan valt de renovatie van 1 enkel huis in dat dorp onder de wetgeving van het ministerie van milieu. En die zijn minder strikt dan de anderen: ze laten je zelfs toe om het hele gebouw te slopen en alleen de buitenmuur te laten staan. Niet dat dit een ideale oplossing is in een land waar de aarde vaak beeft.
Mocht u ooit overwegen om uw oude dag te komen slijten in een vredig dorpje onder de Griekse zon, en u wenst een oud gebouw op te kopen en te renoveren, informeer u dan grondig, want er kunnen heel wat addertjes onder het gras zitten. Zeker zolang de overheid niets onderneemt om het cultureel erfgoed (want dat zijn dergelijke huizen toch wel – men moet verder kijken dan alleen maar de archeologie) beter te beschermen.

One thought on “Oude gebouwen

  1. Beste,

    heeft U contacten die interesse zouden hebben voor het aankopen van oude, te renoveren, geklasseerde gebouwen ?

    vriendelijke dank voor een ( snel) antwoordje

    hoogachtend

    V.Windeu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *