Een paar statistieken

Het Griekse Nationale Instituut voor Statistiek liet ons deze week een paar cijfers zien, die wat meer inzicht bieden in de Griekse economie, en vooral: waar spenderen Grieken hun geld aan? Het zijn best wel interessante cijfers, die misschien wat commentaar behoeven (ter verduidelijking: de Grieken zijn met ongeveer even veel als de Belgen).

  • Zo bezit 98,75% procent van de Grieken een kleurentelevisie. Dat is vrij hoog, en de meeste Grieken zitten veel voor de buis (of ze echt opletten wat er te zien is, is niet zeker, want vele mensen beweren dat ze het kijkkastje gewoon aan zetten als achtergrond).
  • 34,02% heeft een PC thuis. Ik zou het eens moeten nakijken, maar dit zou wel eens het laagste percentage in de EU kunnen zijn.
  • 74,33% heeft een GSM. Eerlijk gezegd stond ik er van te kijken dat het percentage niet hoger was. Ik ken namelijk NIEMAND die geen GSM heeft. Sommigen hebben zelfs meerdere exemplaren, en liefst dan nog de meest recente modellen. Een GSM is namelijk ook voor een groot deel een statussymbool.
  • 95,56% heeft een vaste telefoonlijn. Tot voor 20 jaar was het moeilijk om een aansluiting te krijgen (je moest maanden wachten), maar nu heeft bijna iedereen een vaste lijn. En er wordt wat afgebeld, meestal met de “mama”.
  • 27,97% bezit een vaatwasmachine. Minder dan in België, neem ik aan. Misschien zijn er hier ook meer vrouwen die thuis blijven en daar dan ook de afwas doen? De huizen zijn natuurlijk nogal aan de kleine kant -vooral in de steden- dus er is weinig plaats voor een grote vaatwasmachine.
  • 26,05% bezit een microgolf-oven. Ruim een kwart van de Grieken dus. Ze zijn er niet zo dol op, en de meeste mensen willen hun eten vers. Grieks eten is ook niet echt iets wat je snel in de microgolf kunt klaarmaken.
  • 26,05% heeft een DVD-speler. Nu het leven alsmaar duurder wordt, blijven meer Grieken binnenshuis en huren ze massaal DVD’s.
  • 72,24% heeft centrale verwarming. Ik weet niet of de vakantiewoningen daar mee zijn in gerekend. Maar u zult in een vorige post misschien al wel gezien hebben wat lezer Flupke schreef: de huizen aan de kust van Kreta hebben geen centrale verwarming. Vele huizen in de bergen moeten het ook zonder verwarming stellen, maar hebben dan wel een open haard.
  • 66,62% van de Grieken heeft een eigen auto. Ik vraag me af of die niet allemaal hier in Athene wonen, want het is hier dagelijks een jungle van jewelste.
  • 8,97% heeft een eigen garage. De nieuwe flatgebouwen hebben allemaal ruimte voor parking, maar de oude gebouwen niet. Zodat het zoeken naar een parkeerplaats altijd een calvarietocht is.

Maar nu komt het:

  • 80% van de Grieken heeft een huis. Dat moet bij het hoogste zijn in de EU. Nu ja: als de kinderen huwen, willen de ouders hen wel eens een huis cadeau doen, liefst in de buurt en beter nog: in hetzelfde flatgebouw (zie My Big Fat Greek Wedding). Waar ze het geld vandaan halen, is me soms een raadsel. Wellicht via een lening bij de bank (zie hieronder).
  • 18,33% heeft zelfs een tweede huis! Meestal een buitenverblijf, neem ik aan. Er zijn genoeg Grieken die rond Pasen en in de zomer hun vakanties doorbrengen in hun 2de woonst. Persoonlijk zie ik daar geen vakantie in, want je moet weer schrobben en wassen zoals in je eigen huis, maar toch schijnt dit een droom van vele Grieken te zijn.

De keerzijde van de medaille is wel dat alle Grieken samen voor meer dan 60 miljar euro schulden hebben bij de bank. Ze worden ook verleid met allerlei aantrekkelijke formules, maar de kleine lettertjes zijn erg venijnig. Als je een lening niet kunt afbetalen bij de bank in de voorziene termijn, kan de interest bijzonder hoog oplopen (ik overdrijf niet als ik zeg tot 100%).
35% van de Grieken slaagt er trouwens niet in om zijn schulden af te betalen. Zij moeten meer dan een derde van hun maandloon voorzien voor hun leningen.

Ik zou er de cijfers van België eens willen naast leggen, maar ik denk wel dat die er ietsje anders uit zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *