17 november

17 november 1973: universiteitsstudenten schrijven geschiedenis door de Atheense Polytechnio het verzamelpunt te maken van een populaire revolutie tegen de regerende militaire junta. Massa’s Grieken komen de straat op om te demonstreren, tot de oproer in de kiem wordt gesmoord. 10 tanks en 150 paracommando’s posteerden zich voor de poorten van de Polytechnio terwijl de studenten “wij zijn jullie broeders” naar de soldaten schreeuwden. Om 2.30 ‘s ochtends reed een tank de Polytechnio binnen; een beeld dat voor altijd op het netvlies van vele Grieken gebrand zal blijven. Bij de reactie van de militairen werden verschillende studenten gedood. Toch worden de gebeurtenissen rond de Polytechnio beschouwd als het begin van het einde voor de Kolonels.

Begrijpelijk dus dat 17 november een dag is waarop de democratie wordt gevierd. Iedereen doet dat op zijn manier. Politici leggen kransen neer in de Polytechnio. Studenten organiseren zich om morgen een optocht te houden in het centrum van Athene. Linkse partijen hebben de herinnering van 17 november 1973 ingepikt en gebruiken de herdenking als een platform om hun discours tegen imperialisme, kapitalisme, globalisatie, NATO, USA, bewakingscamera’s en wat weet ik nog allemaal kracht bij te zetten. Maar 17 november werd ook de naam van de meest beruchte terroristische groep in Griekenland (van wie de leden allemaal zijn opgepakt luttele maanden voor de Olympische Spelen).

Op weg naar mijn werk kom ik elke dag voorbij de Polytechnio (of dat me morgen zal lukken, betwijfel ik), en de hele week al hangen er spandoeken en probeert men mij lid te maken van de Communistische of Socialistische jongeren (blijkbaar zie ik er nog jong genoeg uit om daar bij te horen). Liederen die destijds door de kolonels waren verboden, schallen uit de luidsprekers. Het anarchistensymbool is overal te zien en de affiches lijken op hoezen van de punkgroep Crass. Toen ik vanavond terug naar huis keerde, was de oproerpolitie al nadrukkelijk aanwezig in de straten rond de Polytechnio. Sommige vuilniscontainers stonden al te branden: anarchisten bekogelden de politie namelijk met molotov-cocktails. Ik vrees dat er vanavond weer een aantal auto’s in brand zullen worden gestoken (afgelopen weekend was dat al het geval).
Morgen wordt er dan een optocht gehouden, die door het centrum gaat en traditiegetrouw voor de Amerikaanse ambassade wordt ontbonden. Daar zullen we nog wel een kat- en muisspel te zien krijgen tussen betogers en ordediensten. De anti-amerikaanse leuzen (die we sowieso al vaak horen in Griekenland) zullen ook niet van de lucht zijn. Het gaat er soms heftig aan toe op die 17 november-herdenkingen, dus het zou me niet verbazen als u er morgen op televisie iets van zult zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *