Verwarming

Gisteren hebben we in ons flatgebouw voor het eerst deze herfst de verwarming aan gezet. Eindelijk, want als je ‘s avonds zo thuis zit, kan het toch wel fris worden. ‘s Ochtends kan ik af en toe nog wel op het balkon ontbijten in de zon, maar ‘s avonds gebruikten we de voorbije week een elektrisch vuurtje. Waarom zetten we dan de verwarming gewoon niet vroeger aan, zal u zich misschien afvragen? Maar zo werkt het niet in de meeste Griekse flatgebouwen. Elk pand hier heeft zijn eigen stookketel, en een petroleumtank van 1000 tot 2000 liter. De concierge van elk gebouw is verantwoordelijk voor de aankoop van de huisbrandolie en ook voor de stookketel. Samen met de bewoners van het hele gebouw, overlegt hij hoe vaak de verwarming aan gaat en voor hoe lang. Het is dus niet zo dat elke verdieping aparte verwarming heeft, laat staan aparte metertjes. Vanaf nu verwarmen we dus elke avond van 19u tot 22:30u.

Als het kouder wordt (en geloof me: het kan hier in de winter echt wel koud zijn en Griekse gebouwen -althans hier in Athene- hebben zo goed als geen isolatie), dan gaat de verwarming ook overdag aan. Maar omdat de meeste bewoners in het flatgebouw gepensioneerd zijn, moeten die toch wat op hun financien letten en dus wordt er spaarzaam omgesprongen met de dure stookolie. De afrekening gebeurt op basis van het aantal vierkante meter: hoe kleiner in oppervlakte je flat is, hoe minder je betaalt. Eerlijk gezegd deed dit systeem me toch wel een beetje Russisch/communistisch aan. Het is nog een overblijfsel van hoe alles vroeger werkte. De nieuwe gebouwen hebben wel degelijk aparte verwarming.
Logisch dat Grieken dit seizoen afgunstig kijken naar de huizen in onze contreien: warm, groot en goed geisoleerd. Om maar te zeggen dat de winter hier niet de fijnste periode van het jaar is.
Maar goed: als het te koud is, hebben we nog steeds de airconditioning en andere elektrische vuurtjes. Niet echt de meest economische manier van verwarmen, maar de winter duurt hier dan ook niet zo lang. Vanaf begin april hoeft er niet meer te worden verwarmd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *