De klassieke marathon

Morgen gaat de 22ste Athens Classic Marathon van start. Deze marathon heeft niet zo veel weerklank als bv. de marathon van Londen, of van Boston, maar het is er wel één die vele athleten willen lopen, alleen al wegens zijn historisch karakter. Het parcours is net hetzelfde als dat van de eerste (1896) en laatste (2004) Olympische marathon: vertrekken in het dorpje Marathon en 42,6km later aankomen in het Panathinaiko Stadium (het oude Olympische stadium en niet te verwarren met het stadium van de Atheense voetbalploeg!). We gaan morgen op televisie weer veel mensen horen klagen dat ze met hun auto vast zaten.
U weet ongetwijfeld wel de oorsprong van de marathon: de loper Pheidippides (u vindt zijn standbeeld in Rafina, dicht bij de start van de marathon) zou na de overwinning van de Grieken op de Perzen in 490 voor Christus van Marathon naar Athene zijn gelopen om daar dood te vallen net na het overbrengen van de boodschap. Ondertussen zijn we er wel achter gekomen dat dit fictie is.


De Griekse geschiedschrijver Herodotus vermeldt een Atheens loper Pheidippides die op 1 dag loopt van Athene naar Sparta om de Spartanen hulp te vragen in de strijd tegen de Perzen. Dat is zo maar eventjes 245km! Allicht is hier de oorsprong van het evenement terug te vinden. Overigens zijn er mensen die heden ten dage nog die afstand lopen! Het is minder bekend, maar sinds 1983 wordt elk jaar de Spartathlon georganiseerd op de laatste vrijdag van september. Ondanks het feit dat er weinig publiciteit wordt rond gemaakt, is het toch populair. Er is geen geld mee te winnen, alleen de voldoening om in de voetsporen van Pheidippides te eindigen. De winnaar van dit jaar deed er 24 uur en 20 minuten over. Ga er maar aan staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *