Verwarming

Het is herfst en dat voelen we stilaan, vooral ‘s avonds. Voorlopig hoeven we de verwarming nog niet aan te zetten, maar binnen een drietal weken zal dat wel nodig zijn. Het is trouwens geleden van ergens eind maart/begin april dat de verwarming überhaupt nog heeft aan gestaan. In de noordelijke bergstreken van Griekenland durft het kwik ‘s nachts al onder de 10 graden duiken. Tijd dus om huisbrandolie in de slagen (Weinig Griekse huizen worden op een andere manier verwarmd, hoewel gas nu wel aan populariteit wint. Voordien werd gas niet gebruikt omdat men geen veilige manier had om de ondergrondse leidingen te beveiligen in geval van een aardbeving.). Het ministerie van Economie heeft een brief rondgezonden waarin wordt aangekondigd dat de levering van huisbrandolie morgen kan beginnen aan een prijs rond de 57 eurocent per liter (buiten de grote steden zal dat iets duurder zijn). Dat klinkt misschien een beetje vreemd, want waarom zou iemand geen huisbrandolie inslaan wanneer hij dat wil?

Voor zover ik het heb begrepen (want weinig Grieken kunnen me zeggen waarom precies deze procedure wordt gevolgd), beslist de regering op welke dag de leveringen kunnen beginnen, omdat de taksen  op de huisbrandolie gedurende een bepaalde periode verlaagd worden. Huisbrandolie kan niet in rekening worden gebracht in een aanslagbiljet. Vanaf maandag kunnen huiseigenaars en concierges huisbrandolie bestellen. Het worden drukke weken voor de leveranciers.

Zijn er hier dan nog concierges per flatgebouw? Inderdaad: als je eigenaar bent van een flat, dan kun je voor een jaar verkozen worden tot concierge van het gebouw. De concierge is verantwoordelijk voor de schoonmaak van de gangen en lift (meestal wordt een goedkope buitenlandse werkvrouw in het zwart betaald om dat werk te doen). En hij is ook verantwoordelijk voor de aankoop van de huisbrandolie. Hij deelt de kosten door het aantal flats per gebouw, in verhouding met het aantal vierkante meters. De meeste olietanks zitten hier in de kelders van de flatgebouwen (niet IN de grond) en bevatten gemiddeld 1000-2000 liter. Als het een strenge winter is, moet er tot 3-4 keer worden bijgevuld, afhankelijk van hoe veel er wordt gestookt. Maar dat is een ander verhaal, waar ik het later nog eens zal over hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *