Het mediterrane dieet

Het is algemeen geweten dat het mediterrane dieet zo wat het gezondste dieet op aarde moet zijn. Voor Grieken zou het geen probleem mogen zijn om dit dieet te volgen: alle producten zijn hier te krijgen en ze zijn steeds vers. Zelfs als je uit eten gaat in een taverne, krijg je zeer gezond eten voorgeschoteld (misschien wel met een lichte overdaad aan olijfolie, die -ondanks haar gezonde kenmerken- een flinke dikmaker is).
Het zal dan zeker vreemd klinken dat je in Griekenland toch links en rechts stemmen hoort opgaan dat mensen zich terug meer aan dat mediterrane dieet zouden moeten houden. Fast food is hier namelijk flink opgerukt als populair eten (vooral voor de jeugd) en de traditionele voeding wordt niet echt “cool” bevonden. Verder is er ook minder en minder tijd om gezond eten klaar te maken (vele Griekse schotels vergen wat tijd). Bromfietsjes die eten aan huis brengen, rijden elkaar hier in de nauwe straten bijna overhoop.
Het probleem begint al van kleinsaf: kinderen eten chips en drinken frisdranken dat het een lieve lust is. Ik vermoed dat het komt omdat Grieken hun kinderen niks kunnen weigeren. Gevolg: dikke kinderen (bij de dikste van Europa). De gevaren loeren om de hoek: obesitas, suikerziekte en zo meer. Voorlopig hebben de Grieken nog een hoge levensverwachting (ondanks het vele roken), maar het is nog maar de vraag of dat na 2 generaties nog zo zal blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *