Bedreigde diersoorten

Caretta Caretta, Monachus Monachus: het lijkt wel alsof de namen van bedreigde diersoorten in Griekenland op dezelfde manier worden gevormd. De Europese Unie heeft Griekenland al langer aangemaand om zowel de Caretta Caretta schildpad als de Monachus Monachus zeehond te beschermen. Er zijn daarvoor zelfs fondsen voorzien via het Life Nature Project. In Zakynthos is er een Nationaal Marinepark opgericht met dat geld. Maar slecht management (het geld is voor andere doeleinden aangewend en de staf van het park kan niet worden uitbetaald) en onnozele dorpspolitiek (de burgemeester van Zakynthos dreigt stemmen te verliezen van de toeristische sector als hij opkomt voor het lot van de schildpad) dreigen het lot van de Caretta Caretta te bezegelen: taverna’s, strandzetels en andere toeristische infrastructuur bedreigen de broedplaatsen in Laganas.

De Europese Unie zal Griekenland wellicht weer voor de rechtbank slepen, maar het is lang niet zeker of deze maatregel iets zal opleveren. Misschien hebben organisaties zoals Archelon meer resultaat en slagen zij er in om de bevolking bewust te maken van de ernst van de situatie. Het is dan aan de politici om alternatieven te vinden voor de gederfde inkomsten van de toeristische sector op Zakynthos. Indien u wenst, kunt u in ieder geval helpen door de petitie te ondertekenen.

Met de Monachus Monachus gaat het iets beter. Het diertje heeft gelukkig geen stranden nodig om te overleven: het voelt zich in zijn sas in de warmere wateren van de Egeïsche Zee. Ook hier is er een organisatie die zich het lot van de zeehond aantrekt: MOm. De EU fondsen zijn beter aangewend: rond het eiland Alonnisos is er ook een park opgericht. Verder zijn er nog initiatieven in Kimolos en Karpathos. Het lijkt er op dat de bescherming van de Monachus Monachus een groter succes is dan die van de Caretta Caretta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *