Stalen vleugels

Dé gebeurtenis van dit weekend was zeker de airshow Archangelos 2005 die gisteren werd gehouden op de militaire luchthaven van Tanagra. Het was de eerste airshow op Griekse bodem, en het was een enorm succes: organisatoren spraken van meer dan 200.000 bezoekers. Dit had misschien ook wel te maken met het feit dat de toegang gratis was. Er was gerekend op een vrij grote toeloop, daarom hadden de Griekse Spoorwegen (OSE) extra treinen ingelegd vanuit Athene. Ook had KTEL speciale bussen ingelegd van het naburige Thiva (het oude Thebe). Maar Grieken zijn met geen stokken op het openbare vervoer te krijgen. Ik begrijp nog steeds niet goed waarom, want het is van een bijzonder hoge kwaliteit. Al vanaf 9u ‘s ochtends zat de autostrade Athene-Lamia helemaal dicht. Parkeerplaats vinden in de buurt van Tanagra was ook al een nachtmerrie.

Toch nam iedereen de ongemakken er met plezier bij, want het schouwspel was adembenemend. De Griekse luchtmacht liet zien hoe ze heel regelmatig “spelen” met de Turken boven de Egeïsche Zee. Helikopters en C-130’s toonden hoe ze reddingsoperaties uitvoerden, en buitenlandse stuntteams lieten hun kunstjes zien (Orlik uit Polen, Frecce Tricolore uit Italië en Patrulla Aguila uit Spanje). Eén van de hoogtepunten was de Belgische F-16A Fighting Falcon MLU. Piloot John Vandebosch deed het publiek de adem inhouden met de 8 die hij in de lucht tekende. Hoewel de Griekse luchtmacht onlangs een resem F-16’s heeft aangekocht, ten nadele van de Eurofighter (de Fransen waren er niet blij mee), konden de Grieken (en samen met hen de president Karolos Papoulias) gisteren toch die bewuste Eurofighter aan het werk zien.
Een groot succes en de minister van Landsverdediging Spilios Spiliotopoulos beloofde om voortaan elke 2 jaar een airshow te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *