Toeristische informatie: Spetses

SpetsesEn we zijn weer op post, na een deugddoende, rustgevende 5daagse op het eiland Spetses in een uitstekend hotelletje. Ik geloof dat het eilandje niet zo bekend is in België. Het heeft nochtans een heel belangrijke rol gespeeld in de Griekse vrijheidsstrijd tegen de Turken (u leest er hier meer over). Op 2 uur varen of rijden van Athene, is dit eiland echt een oase van rust. Het is er auto-arm (enkel een paar taxi’s en auto’s die je van en naar je hotel brengen), heel groen, met mooie stranden. Je treft er vaak de beau monde van Athene aan.
Wij hebben de auto genomen: je rijdt naar het dorpje Kosta. Daar laat je je auto achter op een parking en neem je de “watertaxi” naar de overkant. Op Spetses zelf kan je je laten rondrijden in paard en koets, maar het is toch wel handiger om een bromfietsje te huren (wat wij hebben gedaan), zodat je het hele eiland (slechts 22 vierkante km) kan rondtuffen op je eigen tempo.
Bij het eerst ritje wachtte ons echter een heel onaangename verrassing.

Spetses_bosbrandEen paar weken geleden heeft een flink bosbrand gewoed op het eiland, en de helft van de bossen is in de vlammen opgegaan. Het leek alsof we in het land van Mordor aan het rondrijden waren. Gelukkig zijn de bomen aan de stranden min of meer gespaard gebleven.

Behalve de mooie stranden heeft Spetses nog heel wat te bieden. Het is de enige plaats in Griekenland waar nog actief houten schepen worden gebouwd: u kunt er zelfs uw eigen schip gaan bestellen in de oude haven van het eiland (waar u ook de meest hippe bars vindt)!
Om zijn bewogen geschiedenis te illustreren, zijn er ook 2 musea: dat van Lascarina Bouboulina, de Griekse verzetsheldin en de enige vrouw ter wereld die ooit de titel “admiraal” heeft gedragen, en het Spetses Museum. Met een caique maakt u ook een mooie toch rond het eiland (een duik op één van de stranden incluis).

De naam van het eiland zou afgeleid zijn van het Italiaanse “Isola de Spezzie” (het eiland is lang in handen geweest van de Venetianen). Specerijen vind je in de plaatselijke keuken, en ook de zoetigheden zijn erg bekend. Probeer bij uw bezoek zeker eens de “amygdalota”, zoete pasteitjes op basis van verse amandelnoten.

Elk jaar, op de eerste zondag na 8 september, wordt de slag om Spetses herdacht. Op 8 september 1822 werd de Turkse armada door de Grieken in brand gestoken voor de kust van het eilandje. Dit wordt jaarlijks gevierd met een enorm vuurwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *