Veel vragen en weinig antwoorden

Weer een dag verder in het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp van afgelopen zondag en we weten nog steeds niet veel meer. De Griekse TV vermeldde gisteren dat een 5-jarig jongetje nog zou geleefd hebben na de crash, maar dat de instanties de bewoners van Grammatiko zouden hebben verboden om het uit de vlammen te redden. Verder heeft de oudste zoon van de co-piloot gezegd dat hij het dagboek van zijn vader wil openbaar maken, en dat Helios Airways dan zeker de boeken kan sluiten.

Ondertussen zijn de eerste gegevens van de zwarte doos uit Parijs toegekomen. Het betreft de gegevens over de vlucht (de andere zwarte doos met de gesprekken tussen piloot en controletoren is nog niet geanalyseerd). Hieruit blijkt dat het vliegtuig tijdens de laatste momenten van de vlucht erg snel hoogte heeft verloren omdat het zonder brandstof zat. Om 11:50 stopte de linkse motor, en 10 minuten later de rechtse.

De piloot heeft 23 minuten na opstijgen nog contact gehad met Helios Airways, toen het vliegtuig zich op een hoogte van 17.000 voet bevond. Helios gokte op een goede afloop en raadde de piloot aan om door te vliegen tot Athene.

Wat is er verder nog te melden?

  • De experts die het ongeval onderzoeken hebben aan Helios een nieuwe passagierslijst gevraagd, want 3 lichamen zijn nog steeds niet teruggevonden.
  • Eén van de F-16 gevechtsvliegtuigen heeft opnames gemaakt van de vlucht van de Boeing 737-300 maar niet van de crash. Het blijkt, aan de hand van de kledij te oordelen, dat de persoon in de cockpit naar alle waarschijnlijkheid Andreas Prodromou was, een vluchtinstructeur.
  • Het vliegtuig van Helios Aiways had afgelopen zaterdag nog gevlogen tussen Londen Heathrow en Larnaca. Britse toeristen die op het vliegtuig zaten, beweren dat er problemen waren met de airco. Het was berekoud in het vliegtuig.
  • Geen enkele Cyprioot wil nog met Helios Airways vliegen. Misschien maar net goed want de Europese Commissie heeft Cyprus aangemaand om voorzichtig te zijn bij het verstrekken van vluchtbewijzen.
  • De expert van Boeing zelf, Jim Brew, heeft op de radio gezegd dat het ongeval te wijten is aan verschillende oorzaken en niet aan 1 fout of 1 probleem met het vliegtuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *