Chronologie van een ramp

Ik heb de kranten hier doorgenomen en we krijgen al iets meer zicht op de feiten. Hier volgt een chronologisch overzicht van de ramp.

  1. 09:37: de Boeing 737-300 komt het Griekse luchtruim binnen en gedraagt zich normaal op de radar.
  2. 10:07: de controletoren op Eleftherios Venizelos probeert tevergeefs contact te leggen met het vliegtuig om de daling in te zetten. De bemanning antwoordt niet op de gewone frequentie noch op de gevaarsfrequentie.
  3. 10:20: Eleftherios Venizelos neemt contact op met de luchtverkeerleiders Larnaca. Hier blijkt dat de piloot voordien melding had gemaakt van een probleem met de airco.
  4. 10:25: Eleftherios Venizelos brengt de reddingsdiensten op de hoogte. Ondertussen maakt het vliegtuig rondjes boven de Cycladische eilanden Kea en Kythnos, terwijl het al aan het dalen zou moeten zijn.
  5. 10:30: vliegtuigen van de luchtmacht bereiden zich voor op een Renegade procedure: waarbij de luchtmacht een vliegtuig begeleidt dat niet reageert.
  6. 10:55: 2 F-16 gevechtsvliegtuigen stijgen op. Ze hebben visueel contact met het Helios vliegtuig om 11:20 dat zich op 34.000 voet bevindt boven het eiland Kea. Ze proberen contact te leggen met de piloot, die niet reageert.
  7. 11:25: de piloten van de F-16 melden dat de co-piloot over zijn stuurknuppel hangt en het bewustzijn heeft verloren, terwijl de piloot niet op zijn plaats zit. Ook melden ze dat de zuurstofmaskers naar beneden zijn gekomen in de passagierscabine. Verder zien ze 2 personen in de cockpit die blijkbaar proberen het vliegtuig onder controle te krijgen. De piloten kunnen niet uitmaken of het om bemanningsleden of passagiers gaat. Vervolgens, om een onbekende reden, verandert het Helios vliegtuig van koers. Het maakt een bocht van 30 graden en begint te dalen in de richting van Euboia (Evia). Het zet koers richting zuiden van Athene.
  8. 12:04: het Helios vliegtuig stort neer op 4 km van Grammatiko. 121 mensen sterven een tragische dood.

De kranten vermelden dat er gedurende 39 minuten de mogelijkheid werd open gehouden om het Helios vliegtuig neer te schieten (tussen 11:25 en 12:04). Blijkbaar is dit een onderdeel van de Renegade-procedure, die is opgezet na de aanslagen van 11 september. Bovendien was dit een scenario dat vorig jaar door de veiligheidsdiensten is ingeoefend ter voorbereiding van de Olympische Spelen. Deze optie is echter niet gevolgd, want het vliegtuig stortte neer in onbewoond gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *