Nationale rouw

Binnen enkele ogenblikken zal in heel Griekenland 3 minuten stilte in acht worden genomen, ter nagedachtenis van de ramp eergisteren.
Ik verneem via de uitzendingen op ANT1, dat de Turkse premier Erdogan een telegram met zijn medeleven heeft gestuurd naar de Griekse premier Karamanlis, maar niet naar de Cypriotische president Papadopoulos. Of hoe politiek blijft doorspelen in momenten van grote tragedie…

Ook heeft ANT1 een getuigenis over het contact tussen de piloot van de noodlottige vlucht, en iemand van Helios. Het komt min of meer hier op neer:
De piloot rapporteert dat hij problemen heeft met de airco en het luchtdruksysteem. Helios antwoordt dat hij zijn koers moet verderzetten, maar dat hij moet zakken naar 16.000 voet. De piloot daalt, en even later meldt hij dat hij het probleem heeft opgelost. Het antwoord van Helios is:” OK, stijg terug naar 34.000 voet en vervolg je route.”

Nog meer nieuws van het rampenfront: in tegenstelling tot wat voordien al is gezegd, is enkel het omhulsel van de 2de zwarte doos gevonden.
De ex-hoofdmecanicien van Helios, Kiriakos Pilavakis, is ondertussen gedurende 6 uur ondervraagd door de politie. Uit dat gesprek is aan het licht gekomen dat het vliegtuig in kwestie inderdaad problemen had met luchtdruk en zuurstoftoevoer op de vlucht van Warschau naar Larnaca in december vorig jaar. Daarop is het toestel een week aan de grond gebleven in Larnaca voor ter controle. Nadien is het naar Londen gebracht voor een nog grondiger controle, maar daar is niets gevonden. Vanaf dan tot april 2005, toen hij Helios verliet, waren er geen problemen meer met het vliegtuig. Pilavakis benadrukt dat de piloten een extra zuurstoffles in de cockpit hebben (waarom hebben ze die niet gebruikt?). In de cabine is er 1 zuurstoffles per 3 passagiers. Tenslotte sluit Pilavakis uit dat een vliegtuig kan neerstorten enkel door het wegvallen van de druk.

Ondertussen is Sotiris Voutas, die het hele verhaal met het SMS’je van zijn neef heeft verzonnen, voorgeleid voor de openbare aanklager van Thessaloniki. Vannacht verklaarde hij nog aan het TV-station Alpha dat hij uiteindelijk niet wist van wie het SMS’je kwam en dat hij het van zijn GSM had gewist. Iets later is hij door de mand gevallen. Een trieste manier om aandacht te vragen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *