Griekenland en Cyprus in rouw

Wat één van de belangrijkste feestdagen in de orthodoxe wereld is, is nu één van de sombereste dagen uit de recente Griekse geschiedenis. Zowel in Griekenland en Cyprus hangen de vlaggen halfstok. Morgen is een dag van nationale rouw, en op de middag zullen 3 minuten stilte in acht worden genomen.
Op dit ogenblik zijn 115 van de 118 lichamen geborgen. 3 andere lichamen zijn gelokaliseerd, maar kunnen nog niet van onder het puin worden gehaald. De familieleden en vrienden van de slachtoffers zijn nog niet zo lang geleden in Athene aangekomen met 2 Boeings van Cyprus Airways. Hen rest de lugubere taak om hun dierbaren te identificeren. Dit zal gebeuren in het lijkenhuis in Goudi, waar op dit ogenblik al 19 herkenbare lijken zijn ondergebracht. Later op de dag zal worden beslist welke andere slachtoffers kunnen worden geïdentificeerd, zodat ook die naar Goudi kunnen worden overgebracht. De rest van de slachtoffers zullen in het lijkenhuis van Schistos (vlak bij de plaats vande ramp) blijven, waar de identificatie zal gebeuren op basis van DNA.

Ondertussen is de oorzaak van de ramp nog niet helemaal duidelijk. De zwarte dozen zijn gevonden (de 2de zwarte doos is in erg slechte staat) en zullen naar Parijs worden gestuurd ter bestudering. Een terroristische daad wordt uitgesloten. In ieder geval moet de verantwoordelijke van Helios de documenten van de verongelukte Boeing overmaken aan de onderzoekers, want de historiek van het vliegtuig zou niet helemaal kosjer zijn. De vliegtuigconstructeur is betrokken in het onderzoek en zal 2 vertegenwoordigers naar Athene sturen. Helios heeft alvast laten weten dat het zijn normale vluchtprogramma zal hervatten.

De Cypriotische regering geeft vandaag de passagierslijst aan de Griekse politie, die al heeft laten verstaan dat die niet zal worden openbaar gemaakt. Ik zal dus zelf moeten bellen om te weten of mijn ex-collega aan boord was (alle lijnen zijn constant bezet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *